Tag societate - humanist @ roua.org :

din evul mediu

Written by Romeo Anghelache no comments

Primesc ieri o hârtiuță de 3x5 cm în cutia poștală. Pe hârtie scrie Etichetă-Adresă.

Apoi "pentru legatură corespondență" "destinația" (tipărit), numele meu (de mână), apoi "întocmit, numele, prenumele și semnătura salariatului" (tipărit), loc unde e scrisă și adresa mea de acum (de mână). Mai departe, tot de mână, scrie: "1 AR/rec ext", pe colțu' din stânga sus al biletului scrie: "B38" și dedesubt "R5134". Și mai jos scrie (tipărit) "Tipărit la Fabrica de Timbre".

Mă uit la bilet, se uită și biletu' la mine, și dau telefon la poșta română, oficiul de cartier, să'i întreb ce'i asta, îmi spune o tanti amabilă da' grăbită că'i confirmare de primire și trebe să viu în spate la mesagerii s'o ridic.

Mă'c azi acolo cu hârtiuța, și'i spun cucoanei c'a trebuit să dau telefon să'ntreb ce'i aia A.R. și dacă trebuie să vin, să plec, sau să ignor fenomenu', și c'ar trebui să scrie ce e, și ce trebuie să fac. Cucoana zice: Da' ce, vrei să scriu "confirmare de primire"? Mă enervez, îi zic: eu de un'să știu ce'i AR? Și n'ați scris nici adresa unde trebuie să vin. Puteți folosi imprimanta să scrie automat informațiile astea. Se enervează și'mi arată cartonu' roșu pe care l'am completat acu' două luni când am trimis o scrisoare cu confirmare de primire (mi'aduc aminte că pe carton scria în franceză). Bate cu degetu'n carton și'mi zice triumfătoare: uite dom'ne scrie A.R., apoi mârâie zicând: veniți voi cu idei... Renunț să'mi mai iau A.R. -ul și plec cu stomacu' plin de cuie.

Poșta română e o mizerie de instituție, sper să nu fie bugetară, că dacă e, ar trebui dați toți angajații afară, începând cu șefii, și angajați la loc numai 10% din numărul inițial prin concurs public: - n'am văzut o zi fără coadă la orice oficiu poștal pe lângă care trec: de fiecare dată e plin, oamenii transpiră și se enervează că unii intră'n față, ca s'a resetat calculatoru' cucoanei de la ghișeu... - pentru fiecare hârtie scrisă la imprimantă un angajat al poștei trebuie să scrie încă alte trei hârtii, de mână..asta face ca timpu' mediu de căciulă să fie cam 10 minute... - oficiile au jumătate din întreg spațiul pt. angajații poștei și jumătate sau mai puțin pentru clienți.. - am trimis 3 scrisori, în 3 ani, din Germania în Romania, nici una n'a fost primită la destinație....

Rușine să vă fie, sunteți incapabili, domnilor și doamnelor directori și diriginți ai poștei române, modul în care funcționează poșta română arată că mulți, dacă nu toți, dintre voi, cei care conduc oficiile sau instituția, au fost angajați/avansați pe pile și pe șpagă. Amărâților, trăiți și'i faceți să trăiască și pe clienții (vecinii) voștri ca în evul mediu.

Treci, cu metroul dinspre Gara de Nord înspre Obor, în stația Piața Victoriei nu scrie numele stației. E semnificativ, că situația e aceeași de decenii. Asta dovedește că toți oficialii din București laolaltă cu șefii și angajații de la metrou au ajuns din întâmplare sau pe șpagă în pozițiile lor. Chiar nimeni n'a observat asta? Chiar nici un bucureștean n'a băgat de seamă situația asta în ultimii 15 ani? Voi bucureștenilor, sunteți aici de formă? Vă place vouă să vă buluciți și să vă claxonați de dimineața până seara și de mâine iară și să flecăriți a plângere tot timpu' fără s'aveți și voi un rost de fapt?

Vrei să'mprumuți o carte de la o bibliotecă, în București. Iaca e imposibil: nici o bibliotecă din București nu împrumută cărți la public!!!! Păi bine măi, da' voi de ce vă primiți salariile, domnilor bibliotecari și angajați ai ministerului culturii? Ce dracu' căutați voi în posturile alea plătite din banu' public dacă nu s'teți în stare să'mprumutați cărți publicului? Și cu voi ar trebui aplicată aceeași politică: dați afară cu toții și angajați alții, care au terminat liceul pe bune.

culturi la noi

Written by Romeo Anghelache no comments

Găsesc în Altermedia un proiect pe nume "Creaționism științific", care'ar fi "disciplină științifică ce studiază crearea Universului din perspectivă biblică". Altfel, Altermedia merită un oarece interes, pare un efort autentic.

Că știința'i plină de discipline, așa'i, da' că perspectiva biblică ar fi (fost, vreodată) una din ele, ba: știința se clădește pe model și verificare, perspectiva biblică n'are nici o treabă nici cu modelarea nici cu verificarea.

Biblicii le zic, și, dacă rămâne v'o'ndoială, mai zic o dată, și tot așa până'ți intră'n cap. Da' nu ce zic biblicii contează (dacă te uiți se contrazic la tot pasu'), contează că ei rămân pe post de "calificați în ceva", iar tu, chiar dacă ești căpos și prinzi greu, atâta lucru cât să dai un ban acolo să trăiască și ei, ai să pricepi. Dacă n'ai prins nici asta, ai auzit ce te'așteaptă; drept că nu pe lumea asta neapărat, da'ți poți permite să riști?

E omenește ca unii dintre noi să bănuie că ceilalți sunt suficient de stupizi să'i accepte de traducători ai "celui de sus". Și de multe ori chiar sunt, altfel n'am avea atâtea religii diferite dar sigure pe ele.

Despre "Fantasticii lilieci" ne zice un nene că fac parte din ordinul Chiroptera: Ordin de mamifere cu aripi membranoase tegumentare; (și la sg.) animal din acest ordin (Sursa: DEX). Spune, drept-credinciosule, care dintre perspectivele biblice de pân'acum au definit cuvintele "ordin" și "mamifer"; și care perspectivă biblică a alcătuit DEX-ul?

Deh. În fine, că'i târziu, te'ntreb așa, într'o doară, și ce dacă ne'a creat "Dumnezeu"? Păi dacă picăm de'acord că ne'a creat, e clar cui revine salariu' cu prioritate: ălora de știau încă înainte ca noi, proștii, s'avem timp să verificăm. Dacă picăm de'acord că nu, îs destui care confundă propria emoție religioasă cu perspectiva biblică, și tot o s'aibă cine plăti biblicilor.

Ce'i aia "a crea" și "Dumnezeu"? Abia când pornești a răspunde ai să afli ce'i cu disciplina asta științifică.

Pân'atunci, ia de răsfoiește Istoria Religiilor de M. Eliade, să nu pornești chiar de la zero: ajută la pus perspectiva biblică însăși în perspectivă.

cultura la noi

Written by Romeo Anghelache no comments

Găsesc azi, în ziarul Adevărul, online, "Soacră-mea e o scorpie", se plânge Jennifer Lopez, la capitolul "CULTURA".

Poate'așa o s'ajungă la adevăr, prin Google, și românii de prin cele străinătățuri. Iar pt. cei d'acas', drept: secetă mare.

Afli rețeta: zici, "cunoscuta actriță, de teatru și de film..", expresia "pe alocuri.." să se prindă burghezucu' că'i limbaj înalt, dai cu un pic de psihologie ("nevrotic"), atingi și d'ale sufletului și magiei ("diabolic"), după care treci la cantități: "câștigătoare a X premii Y, plus premiul Z", "pe micul și marele ecran" (poți s'adaugi și monitor să se prindă și cei de pe IRC), cu asta l'ai dat gata pe consumurici da', ca să fii sigur, mai dai un detaliu două despre cum a găsit Q pe T, tre'să zici neapărat de kitsch, de ex. că'i sferic etc. , și nu cumva să uiți să zici dacă'i de plâns sau de râs, mai voalat (de ex. comedie), să știe omu' pe ce dă banii.

În fond, n'am de ce mă plânge, suntem în rând cu lumea: Google zeitgeist [sic] zice că luna iulie e dominată de nicole narain, british open, madonna, michael jackson, walmart, weather și expedia.

Partea "literar și artistic" vine cu un articol ce zice "A te ruga în fața moaștelor unui sfânt, a îngenunchea la căpătâiul său și a le săruta cu evlavie e tot ce poate fi mai înălțător în viața unui om". Autoru'și încheie prea devreme "considerațiunile" și nu zice câte moaște pe metru are de pupat unu' de se vrea'nălțat. Sau încălțat. Păcat.

Nu poți să fii exasperat de un mesaj raționalist decât dacă refuzi explicit să'ți folosești, câtuși de puțin, ai ghicit, rațiunea.

I'adevărat că'i plin de creaturi ce simulează a gândi, și se străduie a da senzația că'i lucru mare (sigur c'asta fac dacă din asta le vine pâinea), da' vin și zic: mintea'i cel mai ieftin instrument la dispoziția oricui, musai s'o folosim, c'altfel vine altu' să gândească'n locu' nost', pe credit, și cu dobândă.

Religia instituționalizată, adică biserica, oricare ar fi ea, e spam: las'pe noi să gândim la cele neverificabile, tu du'te și fă'ți treaba ta'n lume, să poți să ne plătești pt. serviciu.

Ar trebui o lege lungă d'un paragraf: 1. biserica primește cel mult 0% (zero la sută) din taxele pe activitatea pământeană, biserica va primi resurse numai în mod direct, fără intermediari, exclusiv de la: a. credincioșii oficial și individual înregistrați de pe pământ; b. cel de sus (conform definiției fiecărei biserici, da' musai imposibil de numit, descris, văzut, auzit, atins, înțeles sau, în fine, măsurabil, de către rațiunea umană).

Rss feed of the tag