Tag societate - humanist @ roua.org :

omu'i tridimensional

Written by Romeo Anghelache no comments
Mă uit în ce'am trăit și zic: omu'i tridimensional.
Adică's trei categorii limită de oameni, un om tramvai i'o combinație din astea.
Va'zică:
  • ingineri: sclavii problemelor, umiliți până înving, dacă; ăștia pricep devreme că nu poți chiti schimba ce nu'nțelegi, ei aștern lumea, așa cum e, pentru restu'.
  • umaniști: ăia care'nvață că lumea'i îmbrobodibilă, și cum se poate face pe cutărică din vorbe, unele scrise, și'ncă altele plătite.
  • activiști, economiști, sociologi: rămași la aritmetica primară cu bețișoare sau bumbi, cu bucurie la pătrățele cu săgeți (sau ce pune Microsoft în Powerpoint pe meniu) și key performance indicators, d'aia rămân în centru (nici la coadă, nici la cap, da's a nevoie de ocolit)

Ultima categorie/dimensiune a păstrat din aritmetică doar relația de ordine : mai mult - mai puțin, mai mare - mai mic, în urmă - în față; e musai prea ponderală'n capitalism = pen'că "tre'să'ți câștigi existența" chiar dacă, existența, ți s'a'ntâmplat. Deși ăștia seamănă cel mai bine cu "revoluționarii de profesie" în fapt sunt cei mai inapți să schimbe vreo pricepere sau să descopere/inventeze una.

D'aia zic, nu mai bine venit de bază necondiționat și dezlegăm pe toți la viața (sau moartea) pe care și'o doresc? Ș'așa banu'i fiat. O grăma' de stress s'ar duce pe apa sâmbetii: mulți ar pleca din bullshit jobs, adică n'ar mai încurca lucrurile de pomană sau de nevoie. Omu' ș'ar permite câte'un bun simț, acolo de unde ar putea fi.

euro-alegeri: votez cu socialiștii

Written by Romeo Anghelache no comments
Văd că partidul DEMOS cu care aveam de gând să votez, nu e pe buletinele de vot, nu știu de ce, păcat.

În fine, mi'a rămas atunci să votez cu Partidul Socialist Român pen'că's cei mai apropiați de ce'nțeleg eu că trebe pe lumea asta:

  1. democrație=limitarea averii personale la o mărime egală cu o viață maximă de salarii medii pe economie
  2. libertate=venit universal necondiționat, asigurând oricui se naște dreptul concret la viață decentă.
  3. infrastructură publică=educație, servicii de sănătate și acces minim internet gratis

Cu principiile astea pot să'i verific și pe ăia care pretind că le pasă de corupție, sau pe ecologiști, sau pe cei "de stânga".

În general, e bine de știut că votând la euro-alegeri pe careva, ești de acord să'i bagi în buzunar 7000 euro/lună timp de 5 ani, adică 420.000 euro, din care măcar 100.000 euro se duc sigur pe chiria din Belgia.

Când pun ștampila, mă gândesc dacă partidu' respectiv are oameni care merită donația asta din banii publici=taxe. Cei de dreapta sunt excluși, laolaltă cu partidele fasciste: PNL, PSD, USR (în ordinea temporală în care au propus, fiecare, o lege'n care dacă vorbești de comunism să faci pușcărie). Ce caută astfel de partide în parlamentu' european? Mi'i clar că doar banii. D'aia am făcut io revoluție, ca să'mi pună scursorile astea câlți în gură?

euro-alegeri: votez cu DEMOS

Written by Romeo Anghelache no comments
dacă n'ai auzit încă de Partidul Democrației și Solidarității – Demos, iaca situ' lor.

votez cu ei pt. că m'a convins (ușor) citatu' următor, din Claudiu Crăcium, secretaru' lor general:

În plus, sunt și un om norocos. Dacă mă nășteam cu 10 ani mai târziu și la 50 de km de locul unde m-am născut, în cartierul Berceni din București, spre sfârșitul anilor comunismului, probabil aveam o viață foarte diferită. Nu aș mai fi avut șansa unei copilării fără lipsuri materiale severe, unei educații solide în școală, liceu și universitate, toate publice, posibilității de a mă trata în spitale de stat și baza care m-a ajutat să mă împlinesc ca om și cetățean. Vreau ca locul unde se nasc azi copii să nu le fie soartă sau pedeapsă. Vreau ca societatea și statul să le ofere un sprijin real tuturor. Eu am avut parte de el și vreau să îl ofer înapoi.

mi'a plăcut și "vrem natură nu cianură".

a propos, de la Roșia-Montană s'au confuzat unii care'au aterizat/rămas în USR, unde s'au refugiat și cei care în ultimii 20 ani numa' liberalism, capitalism, piață liberă și stat minimal au propus; de când s'au împuțit lucrurile, au trecut în tehnocrație, apoi în anti-corupție și euro-cool (cu bicicleta, bând tizane, în "centru"). Cine'ar îndrăzni să se opună "tehnocrației" și "anti-corupției" sau "centrului" sau "Europei" (așa cum o definesc nefumătorii)? Aud? Doar "extremiștii" :). De fapt, ce au confujii ăștia'n comun îs datorii la bancă dacă nu averi greu de justificat. Mulți dintr'ăștia care promovau competiția și piața liberă, dacă nu toți, au fost permanent înșurubați într'o sursă de bani publici.

Întrebați'i pe luptătorii anti-corupție: sunteți de acord cu limitarea averii personale la o mărime egală cu o viață maximă de salarii medii pe economie? Nu? Aveți prieteni în zona aia sau sperați s'ajungeți acolo de genii ce s'teți? Mă leși?

usrulețu' de pluș îi cam fake.

M'am uitat cu oarece atenție la ce fel de oameni sunt în Demos: îs oameni cu care mi'ar face plăcere să beu o cafă/bere oricând.

Invit pe cei compatibili din ProRomânia să sprijine, sau treacă la, unească cu, Demos. Îi păcat să divizezi stânga artificial.

În general, cei care se declară de centru și dreapta n'au de ce participa la alegeri: păi nu'i opinia lor că tot ce contează'i individu', adică ei înșiși, nu restu'? De ce au nevoie de alții, doar ei știu (și noi, ăia de s'tem atenți).

Democrația n'are substanță dacă averea personală nu e limitată la o mărime egală cu o viață de salarii medii pe economie.

Libertatea e vorbă goală dacă nu există un venit de bază necondiționat (nu salariu minim), care să'ți permită să trăiești fără să te abuzeze unii de la centru-dreapta, sau chiar de la stânga.

Demnitatea'i vorbă goală dacă nu'nseamnă sănătate și educație necondiționate, gratis.

Societatea în care averea personală nu e limitată (vezi mai sus) de condiția economică de facto a societății (cum e salariu' mediu pe economie) e CORUPTĂ, got it?

Îmi dați voie să fiu român, chiar dacă nu pup poala popii

Written by Romeo Anghelache no comments

Bogdan Perdivară pe CriticAtac:

“statisticile nu sunt un adevăr absolut” – desigur, spre deosebire de varianta ortodoxă a creștinismului, revelată lui Daniel direct de Doamne-Doamne în persoană.

“fără pilastrul creștinismului ortodox România nu ar mai exista” – vă bazați pe statistici, pe revelații divine sau este doar o impresie a dumneavoastră?

“Nu cred ca ateii, homosexualii, lesbienele si umanistii fara identitate religioasa pot face o Romanie mai buna!” – aveți dreptul să credeți ce vreți, rămâne să și demonstrați. Beneficiem deocamdată de popi șpăgari, politicieni habotnici în scop populist și o masă de cetățeni care face cruci multe în tramvai. Dar mi se pare că “aproapele” s-a pierdut pe undeva, sufocat într-o mare de individualism. Sunt destul de sigur că nu din cauza puținilor homosexuali, atei și umaniști.

N-am înțeles, oricum, dacă vă referiți la homosexuali și lesbiene fără identitate religioasă sau “credeți” că un homosexual este implicit lipsit de identitate religioasă. Dacă așa ceva “credeți”, mai interesați-vă pe la mânăstiri, s-ar putea să aveți surprize. Eu “cred ” că pământul este pătrat, de exemplu. N-am reușit să demonstrez, dar simt asta cu toată ființa mea.

Ce înseamnă “identitatea creștin-ortodoxă a neamului românesc”? Ce e “neamul” ăsta? Limba mea maternă este româna, trăiesc în țara asta de câteva zeci de ani și sunt ateu. Muncesc, plătesc impozite, am familie și prieteni aici. Șii totuși religia instituționalizată mi se pare o nevroză colectivă, în special când e folosită ca să contureze mărci identitare. Și o parte din ruși sunt ortodocși, la fel ca bulgarii sau grecii. După dumneavoastră, un grec sau un rus ar fi mai “român ” decât mine, de vreme ce împărtășește cu ceilalți “români” “adevărul fundamental” al credinței? Aveți idee că ortodoxia asta fundamentală pentru identitate e rezultatul unui accident geografic și politic? Îmi dați voie să fiu român, chiar dacă nu pup poala popii?

Rss feed of the tag