Tag societate - humanist @ roua.org :

dă'i prostului motor

Written by Romeo Anghelache no comments
În fiecare zi, în orice oraș mare, se dovedește înțeleaptă vorba lu' bunică'miu: la o intersecție cu oameni cu motor pe roți, să ții minte că din față vin idioții, din spate cretinii, din dreapta returzii și din stânga proștii.

Un oarecare motorizat dă măcar un salariu lunar mediu pe an pt. contextu' motorului: parcare, petrol, reparații, verificări, amenzi, cauciucuri, asigurări etc. Aici, în Ro, asta vine azi pe la 700 EUR, vreo 4000 lei. De banii ăștia, omu' de pe trotuar primește eșapament, claxoane, înjurături, oase rupte și timp bou la semafor. Transportu' public primește blocări (zilnic STB zice că liniile X și Y sunt blocate d'un eveniment în trafic).

Dacă moronu' ar da banii ăștia, 4000 lei, transportului public o dată în primii 3 ani, și și'ar lăsa motoru' și roțile acasă, transportu' public ar fi imediat și rapid, aeru' respirabil, oamenii mai relaxați și mai punctuali, majoritatea străzilor ar fi pietonale, copacii, păsările și pisicile ar descoperi cum arată lumina soarelui fără haloul de microshit, trotuarele bune de mers, ce mai, orașu' ar fi sci-fi. N'ar mai pleca în weekend la Sinaia, să scape de aeru' pe care l'a împuțit toată s'tămâna, ciuma de oraș. După care și'ar da seama toată lumea că motoarele pe roți personale nu sunt necesare (rămân doar mașinile de transportat obiecte voluminoase) în oraș. Uber, se vede deja, e o chestie capitalistă clasică: te rezolvă pe spezele implicite ale restului orașului, ca Airbnb.

Va'zică vinde'ți motoru' cât de repede, bagă'ți banii ăia 2-3 ani în transportu' public și restu'i cheltui pe cafele cu prietenii pe tot restu' vieții, care sigur se lungește. Mai mult, ai să observi că dolaru' a mai scăzut nește câtimi și războaiele din estul mijlociu se termină ca prin farmec.

Al'fel tu, la intersecție, când vii pe roți, din ce direcție vii?

omu'i tridimensional

Written by Romeo Anghelache no comments
Mă uit în ce'am trăit și zic: omu'i tridimensional.
Adică's trei categorii limită de oameni, un om tramvai i'o combinație din astea.
Va'zică:
  • ingineri: sclavii problemelor, umiliți până înving, dacă; ăștia pricep devreme că nu poți chiti schimba ce nu'nțelegi, ei aștern lumea, așa cum e, pentru restu'.
  • umaniști: ăia care'nvață că lumea'i îmbrobodibilă, și cum se poate face pe cutărică din vorbe, unele scrise, și'ncă altele plătite.
  • activiști, economiști, sociologi: rămași la aritmetica primară cu bețișoare sau bumbi, cu bucurie la pătrățele cu săgeți (sau ce pune Microsoft în Powerpoint pe meniu) și key performance indicators, d'aia rămân în centru (nici la coadă, nici la cap, da's a nevoie de ocolit)

Ultima categorie/dimensiune a păstrat din aritmetică doar relația de ordine : mai mult - mai puțin, mai mare - mai mic, în urmă - în față; e musai prea ponderală'n capitalism = pen'că "tre'să'ți câștigi existența" chiar dacă, existența, ți s'a'ntâmplat. Deși ăștia seamănă cel mai bine cu "revoluționarii de profesie" în fapt sunt cei mai inapți să schimbe vreo pricepere sau să descopere/inventeze una.

D'aia zic, nu mai bine venit de bază necondiționat și dezlegăm pe toți la viața (sau moartea) pe care și'o doresc? Ș'așa banu'i fiat. O grăma' de stress s'ar duce pe apa sâmbetii: mulți ar pleca din bullshit jobs, adică n'ar mai încurca lucrurile de pomană sau de nevoie. Omu' ș'ar permite câte'un bun simț, acolo de unde ar putea fi.

euro-alegeri: votez cu socialiștii

Written by Romeo Anghelache no comments
Văd că partidul DEMOS cu care aveam de gând să votez, nu e pe buletinele de vot, nu știu de ce, păcat.

În fine, mi'a rămas atunci să votez cu Partidul Socialist Român pen'că's cei mai apropiați de ce'nțeleg eu că trebe pe lumea asta:

  1. democrație=limitarea averii personale la o mărime egală cu o viață maximă de salarii medii pe economie
  2. libertate=venit universal necondiționat, asigurând oricui se naște dreptul concret la viață decentă.
  3. infrastructură publică=educație, servicii de sănătate și acces minim internet gratis

Cu principiile astea pot să'i verific și pe ăia care pretind că le pasă de corupție, sau pe ecologiști, sau pe cei "de stânga".

În general, e bine de știut că votând la euro-alegeri pe careva, ești de acord să'i bagi în buzunar 7000 euro/lună timp de 5 ani, adică 420.000 euro, din care măcar 100.000 euro se duc sigur pe chiria din Belgia.

Când pun ștampila, mă gândesc dacă partidu' respectiv are oameni care merită donația asta din banii publici=taxe. Cei de dreapta sunt excluși, laolaltă cu partidele fasciste: PNL, PSD, USR (în ordinea temporală în care au propus, fiecare, o lege'n care dacă vorbești de comunism să faci pușcărie). Ce caută astfel de partide în parlamentu' european? Mi'i clar că doar banii. D'aia am făcut io revoluție, ca să'mi pună scursorile astea câlți în gură?

euro-alegeri: votez cu DEMOS

Written by Romeo Anghelache no comments
dacă n'ai auzit încă de Partidul Democrației și Solidarității – Demos, iaca situ' lor.

votez cu ei pt. că m'a convins (ușor) citatu' următor, din Claudiu Crăcium, secretaru' lor general:

În plus, sunt și un om norocos. Dacă mă nășteam cu 10 ani mai târziu și la 50 de km de locul unde m-am născut, în cartierul Berceni din București, spre sfârșitul anilor comunismului, probabil aveam o viață foarte diferită. Nu aș mai fi avut șansa unei copilării fără lipsuri materiale severe, unei educații solide în școală, liceu și universitate, toate publice, posibilității de a mă trata în spitale de stat și baza care m-a ajutat să mă împlinesc ca om și cetățean. Vreau ca locul unde se nasc azi copii să nu le fie soartă sau pedeapsă. Vreau ca societatea și statul să le ofere un sprijin real tuturor. Eu am avut parte de el și vreau să îl ofer înapoi.

mi'a plăcut și "vrem natură nu cianură".

a propos, de la Roșia-Montană s'au confuzat unii care'au aterizat/rămas în USR, unde s'au refugiat și cei care în ultimii 20 ani numa' liberalism, capitalism, piață liberă și stat minimal au propus; de când s'au împuțit lucrurile, au trecut în tehnocrație, apoi în anti-corupție și euro-cool (cu bicicleta, bând tizane, în "centru"). Cine'ar îndrăzni să se opună "tehnocrației" și "anti-corupției" sau "centrului" sau "Europei" (așa cum o definesc nefumătorii)? Aud? Doar "extremiștii" :). De fapt, ce au confujii ăștia'n comun îs datorii la bancă dacă nu averi greu de justificat. Mulți dintr'ăștia care promovau competiția și piața liberă, dacă nu toți, au fost permanent înșurubați într'o sursă de bani publici.

Întrebați'i pe luptătorii anti-corupție: sunteți de acord cu limitarea averii personale la o mărime egală cu o viață maximă de salarii medii pe economie? Nu? Aveți prieteni în zona aia sau sperați s'ajungeți acolo de genii ce s'teți? Mă leși?

usrulețu' de pluș îi cam fake.

M'am uitat cu oarece atenție la ce fel de oameni sunt în Demos: îs oameni cu care mi'ar face plăcere să beu o cafă/bere oricând.

Invit pe cei compatibili din ProRomânia să sprijine, sau treacă la, unească cu, Demos. Îi păcat să divizezi stânga artificial.

În general, cei care se declară de centru și dreapta n'au de ce participa la alegeri: păi nu'i opinia lor că tot ce contează'i individu', adică ei înșiși, nu restu'? De ce au nevoie de alții, doar ei știu (și noi, ăia de s'tem atenți).

Democrația n'are substanță dacă averea personală nu e limitată la o mărime egală cu o viață de salarii medii pe economie.

Libertatea e vorbă goală dacă nu există un venit de bază necondiționat (nu salariu minim), care să'ți permită să trăiești fără să te abuzeze unii de la centru-dreapta, sau chiar de la stânga.

Demnitatea'i vorbă goală dacă nu'nseamnă sănătate și educație necondiționate, gratis.

Societatea în care averea personală nu e limitată (vezi mai sus) de condiția economică de facto a societății (cum e salariu' mediu pe economie) e CORUPTĂ, got it?

Rss feed of the tag