Tag politică - humanist @ roua.org :

euro-alegeri: votez cu socialiștii

Written by Romeo Anghelache no comments
Văd că partidul DEMOS cu care aveam de gând să votez, nu e pe buletinele de vot, nu știu de ce, păcat.

În fine, mi'a rămas atunci să votez cu Partidul Socialist Român pen'că's cei mai apropiați de ce'nțeleg eu că trebe pe lumea asta:

  1. democrație=limitarea averii personale la o mărime egală cu o viață maximă de salarii medii pe economie
  2. libertate=venit universal necondiționat, asigurând oricui se naște dreptul concret la viață decentă.
  3. infrastructură publică=educație, servicii de sănătate și acces minim internet gratis

Cu principiile astea pot să'i verific și pe ăia care pretind că le pasă de corupție, sau pe ecologiști, sau pe cei "de stânga".

În general, e bine de știut că votând la euro-alegeri pe careva, ești de acord să'i bagi în buzunar 7000 euro/lună timp de 5 ani, adică 420.000 euro, din care măcar 100.000 euro se duc sigur pe chiria din Belgia.

Când pun ștampila, mă gândesc dacă partidu' respectiv are oameni care merită donația asta din banii publici=taxe. Cei de dreapta sunt excluși, laolaltă cu partidele fasciste: PNL, PSD, USR (în ordinea temporală în care au propus, fiecare, o lege'n care dacă vorbești de comunism să faci pușcărie). Ce caută astfel de partide în parlamentu' european? Mi'i clar că doar banii. D'aia am făcut io revoluție, ca să'mi pună scursorile astea câlți în gură?

euro-alegeri: votez cu DEMOS

Written by Romeo Anghelache no comments
dacă n'ai auzit încă de Partidul Democrației și Solidarității – Demos, iaca situ' lor.

votez cu ei pt. că m'a convins (ușor) citatu' următor, din Claudiu Crăcium, secretaru' lor general:

În plus, sunt și un om norocos. Dacă mă nășteam cu 10 ani mai târziu și la 50 de km de locul unde m-am născut, în cartierul Berceni din București, spre sfârșitul anilor comunismului, probabil aveam o viață foarte diferită. Nu aș mai fi avut șansa unei copilării fără lipsuri materiale severe, unei educații solide în școală, liceu și universitate, toate publice, posibilității de a mă trata în spitale de stat și baza care m-a ajutat să mă împlinesc ca om și cetățean. Vreau ca locul unde se nasc azi copii să nu le fie soartă sau pedeapsă. Vreau ca societatea și statul să le ofere un sprijin real tuturor. Eu am avut parte de el și vreau să îl ofer înapoi.

mi'a plăcut și "vrem natură nu cianură".

a propos, de la Roșia-Montană s'au confuzat unii care'au aterizat/rămas în USR, unde s'au refugiat și cei care în ultimii 20 ani numa' liberalism, capitalism, piață liberă și stat minimal au propus; de când s'au împuțit lucrurile, au trecut în tehnocrație, apoi în anti-corupție și euro-cool (cu bicicleta, bând tizane, în "centru"). Cine'ar îndrăzni să se opună "tehnocrației" și "anti-corupției" sau "centrului" sau "Europei" (așa cum o definesc nefumătorii)? Aud? Doar "extremiștii" :). De fapt, ce au confujii ăștia'n comun îs datorii la bancă dacă nu averi greu de justificat. Mulți dintr'ăștia care promovau competiția și piața liberă, dacă nu toți, au fost permanent înșurubați într'o sursă de bani publici.

Întrebați'i pe luptătorii anti-corupție: sunteți de acord cu limitarea averii personale la o mărime egală cu o viață maximă de salarii medii pe economie? Nu? Aveți prieteni în zona aia sau sperați s'ajungeți acolo de genii ce s'teți? Mă leși?

usrulețu' de pluș îi cam fake.

M'am uitat cu oarece atenție la ce fel de oameni sunt în Demos: îs oameni cu care mi'ar face plăcere să beu o cafă/bere oricând.

Invit pe cei compatibili din ProRomânia să sprijine, sau treacă la, unească cu, Demos. Îi păcat să divizezi stânga artificial.

În general, cei care se declară de centru și dreapta n'au de ce participa la alegeri: păi nu'i opinia lor că tot ce contează'i individu', adică ei înșiși, nu restu'? De ce au nevoie de alții, doar ei știu (și noi, ăia de s'tem atenți).

Democrația n'are substanță dacă averea personală nu e limitată la o mărime egală cu o viață de salarii medii pe economie.

Libertatea e vorbă goală dacă nu există un venit de bază necondiționat (nu salariu minim), care să'ți permită să trăiești fără să te abuzeze unii de la centru-dreapta, sau chiar de la stânga.

Demnitatea'i vorbă goală dacă nu'nseamnă sănătate și educație necondiționate, gratis.

Societatea în care averea personală nu e limitată (vezi mai sus) de condiția economică de facto a societății (cum e salariu' mediu pe economie) e CORUPTĂ, got it?

la coadă la vot?

Written by Romeo Anghelache no comments

"Acum, 61% dintre respondenți declară că au multă încredere în președintele ales, față de 25% înainte de cel de-al doilea tur de scrutin."

Aud o ipoteză:

- De ce'au stat atâția la coadă la vot? - Or fi crezut că se dă cunnilingus.

Lăsând gluma la o parte, având în vedere că votu' electronic pare să nu fie o problemă ușor de rezolvat (nu sunt total sceptic pt. că nu m'am gândit destul de mult la asta), o variantă ar fi votu' mediat în timp: tot electronic, votu' ăsta ar avea loc cvasi-periodic continuu, așa încât la, să zicem, sfârșitu' anului, faci o medie și'ți iese ceva apropiat de așteptările reale, sociale.

partidul radical social (din România)

Written by Romeo Anghelache no comments

Motto:

See the world Ask what's it for, Understanding, nothing more, Don't you feel small, It happens to us all.

Don't you feel small - Moody Blues (1970)

***

Social pt. că grupu' ăsta pornește de la premisa că societatea e ireductibilă la o sumă de indivizi.

Radical pt. că...o să vezi mai jos.

Partid pt. că, deși organizația n'are intenții de putere politică, are rostu' de'a schița și emite reguli, norme, legi, adică are intenția de a genera definiția democrației și a statului de drept, ambele autentice (publice/sociale/interpersonale).

Rostu' PRS este de a enumera/formula problemele societății umane și soluțiile la ele, atunci când pot fi găsite, în termeni raționali, raționabili, adică rezonabili; soluțiile căutate sunt inteligibile și universale (în sensu' că orice persoană poate accepta rezonabilitatea soluției). PRS e interesat în ce au oamenii în comun, în caracteristicile societății lor, și care's relațiile inteligibile între unele și celelalte.

PRS e de esență publică: așa cum știința e publică. PRS nu face și n'are nevoie de marketing, nu e'n competiție cu nimeni prin însuși rostu'i. Instrumentu' activității lui e dialogu' rațional.

Apartenența la PRS e informală da' explicită (conu' X.Y a anunțat într'un e-mail că e membru). Apartenența la PRS e mai degrabă o prescurtare pt. un șir de convingeri raționale despre modurile în care o societate umană viețuiește, sau poate viețui, sau e constrânsă să viețuiască.

Organizarea PRS este anarhică: n'are și n'are de ce s'aibă conducători, da' are nevoie de un minim de organizare, care'nseamnă o ierarhie pragmatică și limitată maximal (de ex. nr. de organizatori e proporțional cu log din nr. de membri). Organizarea'i necesară pt. infrastructura/logistica dialogului și al votului.

Votu'i un exercițiu democratic în vederea stabilirii unei norme/legi/reguli, de comun acord între membrii PRS. Pentru că PRS e o submulțime a unei societăți reale, o normă/regulă/lege e adoptată de PRS doar în majoritate semnificativă (adică unanimitate minus proporția la scara PRS a bolnavilor cu căpuțu' din societatea din care face parte PRS).

Un organizator-șef are dreptu' doar la două tipuri de decizii: OK și veto; orice membru are dreptu' s'aibă inițiative (prin asta'nțelegând propuneri de soluții la probleme transpersonale/sociale, propuneri de asumare a unei norme, propuneri de legi).

"OK" și "veto" la ce? La ce'și asumă PRS că susține, la acordu' majorității PRS că o soluție la o problemă e rațională, inteligibilă și merită statutu' de normă/lege.

PRS rămâne extraparlamentar până are suficienți membri ca să se'nscrie legal ca PRS din România și să intre'n parlament. De ce'ar intra în parlament? Ca să genereze democrația și statu' de drept pomenite mai sus, adică (infra)structura socială. Nu putem grăbi nimic aci. Ce'i important e ca soluțiile propuse să fie rezonabile, inteligibile, verificabile și, unde are sens, cuantificabile. Adică ele trebuie să lucreze ca așteptări sociale firești/mentalitate.

PRS nu poate reprezenta doar interesele unui grup/clase/pături etc.

Participarea la activitățile PRS (dialoguri raționale) poate fi, după înregistrarea persoanei în PRS, anonimă, pseudonimă sau explicită.

Cotizația la PRS e timpu' petrecut întru soluționarea unei probleme sociale.

PRS se vrea o cosmologie rațională a societății.

Ca să spargem gheața, iaca ceva subiecte/probleme/soluții:

1. democrația e imposibilă logic între puteri individuale incomparabile; cu corolaru' pragmatic că averea totală personală trebuie limitată la o mărime egală cu o viață de salarii medii pe economie în orice democrație posibilă. 2. un mecanism de vot electronic e necesar pt. asigurarea unei reacții eficiente în fața unor decizii sau probleme cu caracter social. 3. care's nevoile rațional minime de administrare a societății, care's legile fundamentale minimale de urmat de către o societate umană ca să poată asigura și proteja o calitate a vieții pt. orice nou-născut în contextu' limitărilor de mai sus, protejând contextu' ecologic, eliminând crimele comise la adresa animalelor? 4. PRS nu recunoaște proprietatea necuantificabilă (de ex. "proprietatea intelectuală"), nici proprietatea de orice alt fel decât publică asupra resurselor necreate de om; celelalte proprietăți există doar dacă se pot măsura cu un etalon rațional și universal, atunci când etalonu' se poate defini și poate fi pus în evidență. 5. educația, sănătatea și internetu' definesc societatea, deci ele sunt servicii publice, adică acoperite din taxe, nu din plăți individuale; adică nu sunt marfă.

etc.

vot tur 2

Written by Romeo Anghelache no comments

Am să fac o estimare pt. turu 2: Iohannis (adică Blaga, Berceanu, Predoiu etc.) are să obțină un procentaj mai mic în turu' 2 decât în turu'ntâi, adică mai puțin de 30,37% (din voturile total exprimate); în schimb, cred c'are s'apară un clip de comedie cu el și gașca clasică a PDL-Băse ca personaj principal pe youtube; cu titlu', cred, "votat în contumacie" sau "România tută da' mută".

Iar Ponta, fiind tot de dreapta, nici el n'are s'aibă votu' meu.

Văd că's vreo 240.000 voturi anulate la primu' tur, deci mai am o speranță: io am să votez cu Gic. Am prieteni care votează'n turu' doi cu Lula și cu Djijk. Sunt optimist. Tu cu cine votezi? Și, mai ales, de ce?

Rss feed of the tag