despre libertate - humanist @ roua.org :

despre libertate

Written by Romeo Anghelache no comments

Citesc dintr'un fragment tradus din Palahniuk și'mi sună copilăresc, conținutu'.

"Dacă există o singură regulă pe care o poate încălca, atunci trebuie să o încalce pentru a-și dovedi libertatea...", se referă Kierkegaard la Adam biblicu', și autoru' la Kierkegaard. Aș putea să fiu nesigur de ce pomenește el exemplu' ăsta, da' contextu'i clar: pui muci în hamburgeri, dai cu rahat pe pereți în WC, dărâmi clădirea unei bănci...

Alegerile astea nu's dovezi de libertate, îs dovezi că cel care le comite a ales să nu mai fie om. Pt. că om înseamnă un Eu și un altcareva cel puțin. Și dacă tu'i arunci o bilă pe autostradă, el face caca'n untu' tău de alune. În cele din urmă muriți proști, amândoi, cu cate'o halcă din curu' celuilalt în gură. Că muriți nu mă'ntristează, ci că muriți lent și eu trebuie, trăind și fiindu'vă vecin, să asist la moartea voastră continuă în libertatea pe care n'o puteți trăi fără simulacre de dovezi, pe care vă e frică să v'o asumați (de ce dracu'? vă intimidează cei ce vă seamănă?) , cea a omului, naturală.

Că ești tentat să calci orice lege, ok, așa ne naștem, ca flux. Da' când un flux își percepe o identitate, înseamnă că percepe cel puțin o regulă, dacă nu o lege; fanii convinși ai lu' Palahniuk pot să'și testeze libertatea prin sinucidere: dacă nu'ncep cu asta, toți plantatorii de muci în hamburgheri îs de fiță, îs "liberi" câtă vreme plătește lumea bilet să se uite sau s'audă, un fel de încercări de ființe, pe care lumina nu se oprește, pe care natura le trece, obosită, la categoria zgomot. Vă pierdeți vremea.

Dragilor fani Palahniuk, dacă aveți o carte de identitate eliberată de administrație, s'teți fani de fiță. Treceți la lecturi, și fapte, cu conținut.

Comments are closed.

Rss feed of the article's comments