dă'i prostului motor - humanist @ roua.org :

dă'i prostului motor

Written by Romeo Anghelache no comments
În fiecare zi, în orice oraș mare, se dovedește înțeleaptă vorba lu' bunică'miu: la o intersecție cu oameni cu motor pe roți, să ții minte că din față vin idioții, din spate cretinii, din dreapta returzii și din stânga proștii.

Un oarecare motorizat dă măcar un salariu lunar mediu pe an pt. contextu' motorului: parcare, petrol, reparații, verificări, amenzi, cauciucuri, asigurări etc. Aici, în Ro, asta vine azi pe la 700 EUR, vreo 4000 lei. De banii ăștia, omu' de pe trotuar primește eșapament, claxoane, înjurături, oase rupte și timp bou la semafor. Transportu' public primește blocări (zilnic STB zice că liniile X și Y sunt blocate d'un eveniment în trafic).

Dacă moronu' ar da banii ăștia, 4000 lei, transportului public o dată în primii 3 ani, și și'ar lăsa motoru' și roțile acasă, transportu' public ar fi imediat și rapid, aeru' respirabil, oamenii mai relaxați și mai punctuali, majoritatea străzilor ar fi pietonale, copacii, păsările și pisicile ar descoperi cum arată lumina soarelui fără haloul de microshit, trotuarele bune de mers, ce mai, orașu' ar fi sci-fi. N'ar mai pleca în weekend la Sinaia, să scape de aeru' pe care l'a împuțit toată s'tămâna, ciuma de oraș. După care și'ar da seama toată lumea că motoarele pe roți personale nu sunt necesare (rămân doar mașinile de transportat obiecte voluminoase) în oraș. Uber, se vede deja, e o chestie capitalistă clasică: te rezolvă pe spezele implicite ale restului orașului, ca Airbnb.

Va'zică vinde'ți motoru' cât de repede, bagă'ți banii ăia 2-3 ani în transportu' public și restu'i cheltui pe cafele cu prietenii pe tot restu' vieții, care sigur se lungește. Mai mult, ai să observi că dolaru' a mai scăzut nește câtimi și războaiele din estul mijlociu se termină ca prin farmec.

Al'fel tu, la intersecție, când vii pe roți, din ce direcție vii?

Write a comment

What is the last letter of the word tbwrcu?

Rss feed of the article's comments