piață și prețuri - humanist @ roua.org :

piață și prețuri

Written by Romeo Anghelache no comments

Argumentul că prețurile în Romania trebuie să se alinie cu cele din Uniunea Europeană e fals. Sigur că doar cei ce vând (sau cei ce'i ajută să) sunt interesați să spună asta: dacă pot convinge profitul lor crește.

E fals pt. că singura bază rațională de discuție e salariul mediu pe economie, sau, poate, o cifră și mai oficială: venitul brut pe căciulă (GDP). Asta e singura resursă care pune piața în mișcare sau o blochează.

De exemplu, pe piața apartamentelor, cică prețurile medii sunt de 50-60000 euro la 3 camere. Gargară, numai un rechin ar da atât, și asta numai dacă are un plan de câștigat mult mai mult de atât după achiziție.

Bazele de date românești despre apartamente spun multe: 1. raportul între numărul de oferte de vânzare și numărul de oferte pt. cumpărare e 100/1, adică piața nu există, cred și eu. 2. există oferte false: anunț vechi de o lună: "cumpăr cu 65000 euro apartament în Berceni/București"; hai lasă'mă, între timp vârful distribuției "prețurilor de vânzare" listate a căzut cu 10000 de euro, de la 50-60000 la 40-50000 doar în 3 săptămâni. Ofertele false de cumpărare au rostu' să mențină aparența prețurilor ridicate. Probabil anunțul de mai sus a fost postat de un manager disperat de la o agenție imobiliară, care și'a uitat minciuna :).

Se poate totuși estima un preț, pe baza unui raționament simplu: GDP în Franța e 25000 euro/an, GDP în Romania e 2500 euro/an (estimare optimistă). Cam ăsta'i raportu'ntre resursele noastre și ale lor: 10. Salariile medii sunt într'un raport aproximativ de 1200/150 euro/luna, adică 8.

În medie, un apartament de 2 camere într'un cartier relativ (adică nu ultra) central din Paris costă 150000 euro. Cât ar trebui să coste atunci, în medie, un apartament de 2 camere într'o zonă relativ centrală din București (au cam aceeași suprafață)? Clar că de 8-10 ori mai puțin: adică undeva între 15-18000 euro.

Puteți să calculați și singuri, luînd drept exemplu orice piață europeană (Franța e aproape de media pe U.E.). Oricine vine cu altă estimare, pretins mai realistă, descrie de fapt ce ar vrea să fie, nu ce este de fapt, și n'are legătură cu resursele cumpărătorilor.

Apartenența la U.E. nu promite direct nici creșterea GDP nici creșterea salariului mediu pe economie. Dac'ajută, tot GDP sau salariul mediu e la baza oricărei discuții despre piață.

Morala: - pentru cei ce se gândesc să'și vândă apartamentul: să nu'și facă iluzii, deși agențiile imobiliare au tot interesul să le întrețină (dacă o agenție reușește să facă o singură tranzacție la preț de 3 ori mai mare decât cel de fapt, își poate permite s'o aștepte pe următoarea, în timp ce proprietarii interesați să'și vândă casa visează mălaiul pe propria cheltuială); o posibilitate rezonabilă de a sări peste piedica pusă de intermediari e să puneți anunțuri pe stâlpi, unde e legal, sau să v'anunțați prietenii și colegii ce'aveți de vândut; nu plecați urechea la zvonurile agenților imobiliari, întrebați mai degrabă pe vecinu' notar, care oficializează tranzacțiile reale și'i cam singuru' care'a auzit de vreun preț plătit cu adevărat; - pentru agențiile imobiliare: dac'ați reușit să trageți un tun, două, e cazul să vă considerați norocoși, da'i cazu' să'nțelegeți odată ca o afacere profitabilă pe termen lung și stabilă nu se clădește pe tunuri; încetați să răspândiți zvonuri și cereți notarilor să informeze publicul care e cuantumul și numărul tranzacțiilor reale; - pentru cei ce vor să'și cumpere un apartament: prețurile sunt umflate de 3 ori acum, adică anunțurile de vânzare sunt anunțuri echivalente cu "poate pică ceva", nu sunt intenții reale de vânzare ci trageri la loz în plic; atenție de asemenea la zvonurile agenților imobiliari.

Classified in : Uncategorized Tags : none

Comments are closed.

Rss feed of the article's comments