mic dicționar de clișee de dreapta - humanist @ roua.org :

mic dicționar de clișee de dreapta

Written by Romeo Anghelache no comments

O listă de mituri urbane și clișee de dreapta ce pot fi și sunt folosite în campaniile politice, ș'ar trebui constituite într'un FAQ pe situri gen criticatac.

1. creativitatea sau inventivitatea sau productivitatea crește cu salariu' (sau averea). Fals. Psihologia comportamentală a pus asta în evidență deja.

2.Dreapta e despre libertatea individuală. Fals. E strict despre libertatea celui care pronunță chifteaua de mai sus: orice libertate individuală alta decât cea proprie e subiect social, adică de stânga.

3. Societatea e o sumă de indivizi. Fals. E mai mult decât atât: un fenomen emergent.

4. Dreapta e despre democrație. Fals. Nu se poate vorbi onest despre democrație când persoanele ce'o compun sunt incomparabile ca putere (deci și avere).

5. Lăcomia e în natura umană. Fals. Nu există conceptu' rațional/verificabil de "natură umană". Pt. orice trăsătură de caracter e și opusu' în aceeași persoană.

6. Istoria e făcută de o mână de oameni speciali, nu de mase. Fals. Istoria e o narațiune, și una din cele mai simple narațiuni e să pui în cârca unei persoane ce s'a petrecut într'o societate (vezi Hitler, sau Iulius Cesar, sau Lenin, sau Obama).

7. Elitele trebuie respectate. Fals. Respectu' se câștigă și se pierde. Elitele nu se construiesc, ele se întâmplă.

8. Masele sunt ignorante. Fals. Masele sunt obiecte sociale cu legi diferite de ale persoanelor ce'o compun: așa cum un cub de gheață diferă de 3 molecule de apă.

9. Națiunea (rasa, religia, minoritatea ...) X e superioară lu' Y. Fals câtă vreme nu poate fi definit rațional un continuum din care X și Y fac parte, așa încât X vine după Y sau invers.

10. O conspirație conduce lumea. Fals. Pentru asta e nevoie de niște inteligențe care nu par probabile nici după 50 ani de observație relativ atentă.

11. Corupția e de vină pt. starea proastă a lucrurilor. Fals. Corupția fundamentală e că o persoană de dreapta (care'și urmărește cu prioritate propriile interese, așa cum se așteaptă că fac ceilalți) ajunge într'o funcție publică (prin natura ei trans-personală).

12. Piața'i mecanismu' democratic prin care se stabilește corect prețu'. Fals. Câtă vreme în piață participă persoane cu averi incomparabile, piața e instrumentul puterii celor mult mai bogați.

13. Statu' nu trebuie să se amestece în piață. Fals. Statu' e o structură socială, la fel ca piața, și, ca atare trebuie să intervină când piața e o cupată abuziv de cei hiper-avuți.

14. Precaritatea/bogăția ta se datorează atitudinii tale personale. Fals. Atitudinea personală nu se formează pe altă planetă ci în societate, trans-personal.

15. Dacă ești inteligent, ești bogat. Fals. Boltzmann, Einstein, Leibniz, Gauss, Galileo, Volta etc. stau mărturie.

Comments are closed.

Rss feed of the article's comments