logica capitalistă - humanist @ roua.org :

logica capitalistă

Written by Romeo Anghelache no comments

"Gogu" pe CriticAtac:

“Si cum de aceasta intreprindere va fi mai eficienta economic (nu ecologic, moral, etc.) si inovativa decit cea capitalista.”

Calarea mentală pe subiectul bani și valorizarea banilor mai presus de orice altceva sînt două din racilele capitaliste care vor trebui eradicate înainte de a putea edifica un alt sistem. Sînt niște idei pe care propaganda capitalului ni le-a înfipt adînc în căpățîni și dincolo de care nu putem să vedem. E logica potrivit căreia aurul de la Roșia și gazele de șist trebuie musai exploatate: se produc bani. E logica potrivit căreia o mamă trebuie să-și lase propriul copil de izbeliște ca să îl îngrijească pe al alteia, care o plătește: se produc bani. E logica potrivit căruia tot timpul investit de un om în a-și face datoria de părinte față de copii lui, ori datoria de fiu, ori de frate, ori de prieten, față de oamenii din jurul lui, e timp mort, pierdut: nu se produc bani. E logica potrivit căreia nu e bine să ne luăm concedii, libere, și e bine să stăm cît mai mult peste program: producem bani. E logica potrivit căreia țărănimea trebuie desființată (conform Mungiu-Pippidi): nu produce bani. E logica potrivit căreia putem fi puși pe drumuri, eliminați din circuitul economic, la cea mai mică mișcare pe piețele de capital: patronii noștri au găsit o metodă de a face mai mulți bani în altă parte. Viața noastră, familiile, copiii, sănătatea, nu contează. Contează banii.

E logica corupției, a hoției, a jafului, a distrugerii ecosistemelor.

Banii așa cum îi înțelegem noi acum, îndoctrinați de mașina de propagandă a capitalului, nu sînt decît simbolul valorii supreme în capitalism: profitul clasei exploatatoare, poziția ei dominantă în societate, supremația ei.

Economia e totuși producția de bunuri și servicii necesare vieții.

Nu vom avea o idee decentă de ceea ce înseamnă cu adevărat eficiența economică, a oricărei activități, pînă nu vom cuantifica și vom pune pe balanță și daunele cauzate naturii, a cărei integritate e absolut necesară vieții, și daunele aduse calității vieții înseși, daunele cauzate societății prin stres, îmbolnăviri, poluare, alienare familială și socială, pauperizare.

Acum nu știm și nu vrem să știm decît de bani. Dacă ies bani e bine.

Comments are closed.

Rss feed of the article's comments