amendamente la Constituție - humanist @ roua.org :

amendamente la Constituție

Written by Romeo Anghelache no comments

Eu aș aduce, sau aș vota pe careva care ar aduce, niscai amendamente Constituției României (un fel de răspuns parțial la întrebarea "ce e aia Stat modern?"):

1. limitarea averii personale la o mărime egală cu o viață de salarii medii pe economie; ăsta ar fi principiul democrației reale și sustenabile.

2. Statul nu contractează împrumuturi de la alte entități; împrumuturile se contractează exclusiv de la propria populație printr'o mărire temporară de taxe, compensată printr'o diminuare corespunzătoare de taxe în viitor; datoriile curente se anulează pt. că nu sunt legitime democratic.

3. Instituția bisericii ortodoxe române se desființează; chestiile de cult nu sunt chestii de Stat. Alternativ, credincioșii trebuie să plătească separat o taxă pt. instituția BOR și oricare altă instituție religioasă care primește bani din fonduri publice. E preferabil totuși ca Statul să nu fie încărcat cu astfel de responsabilități. Credința e o chestiune privată nu e una de interes public.

4. Armata se desființează. Primăriile vor antrena populația pt. război de gherilă. A venit invadatoru'n sat, nu'i dai pâine și dacă te forțează să i'o dai, îi bagi furculița'n gât când nu'i atent, sau îi scuipi a gripă'n în ciorbă. Cam asta ar trebui să fie doctrina națională de apărare.

5. Președintele nu are dreptu' s'angajeze România în cheltuieli altele decât cele aprobate prin referendum sau legislație.

6. Educația publică este obligatorie, uniformă pe națiune, durează 12 ani și'i plătită din taxe. Emigranții care au lucrat mai puțin de 10 ani după școala publică trebuie să despăgubească individual costul educației publice primite în țara de origine, întârzierea plății se pedepsește cu dobândă.

7. Statul asigură exclusiv tehnic permanența unei infrastructuri Internet direct accesibilă oricărui cetățean cu un dispozitiv care se poate conecta la Internet.

8. Statul oferă acces direct pe Internet oricărui cetățean (plătitor de taxe) la rezultatele cercetării finanțate public în maxim o lună de la obținerea lor.

9. Statul definește și oferă garanția asistenței medicale minime uniform și gratuit (nici o plată suplimentară taxelor) întregii populații.

10. Statul poate organiza industrii care să asigure minimul de resurse necesar executării serviciilor publice enumerate mai sus, dacă taxele n'ajung.

11. Averile nedeclarate nu sunt protejate de Stat: le confiscă Statul, primăria ori cetățenii din împrejurimi cu asistența organelor de ordine dacă'i necesar; cu alte cuvinte averea/proprietatea nedeclarată/netaxată aparține cui pune mâna pe ea.

12. Mașinile personale, altele decât taxiurile sau transportul de marfă sunt interzise în orașe.

13. Fluxul banilor publici (receptor, plătitor, motiv, mărime, moment) este monitorizat la o rezoluție de o oră și e accesibil pe Internet gratuit oricărui cetățean, împreună cu totalul bugetului și datoriilor Statului.

14. Se înființează o comisie națională pt. simplificat și eliminat legile: o lege pe care n'o pricepe sau n'o acceptă 80% din populația adultă sănătoasă la cap este eliminată. Statul oferă acces gratuit, uniform și comprehensiv, la conținutul legilor în vigoare, cu un mecanism dinamic de vot anonim, oricărui cetățean.

15.Educația universitară și cercetarea se'mpart în două (la fel și diplomele aferente): științe și arte.

16.Conceptu' de angajare se înlocuiește cu conceptu' de colaborare: partenerii unui acord de colaborare au drepturi egale la rezultatele colaborării. Un acord de colaborare nu poate fi mai scurt de trei ani, partenerii acordului pot renunța unilateral la acord și pot pleca cu partea lor din rezultatele colaborării.

Comments are closed.

Rss feed of the article's comments