Îmi dați voie să fiu român, chiar dacă nu pup poala popii - humanist @ roua.org :

Îmi dați voie să fiu român, chiar dacă nu pup poala popii

Written by Romeo Anghelache no comments

Bogdan Perdivară pe CriticAtac:

“statisticile nu sunt un adevăr absolut” – desigur, spre deosebire de varianta ortodoxă a creștinismului, revelată lui Daniel direct de Doamne-Doamne în persoană.

“fără pilastrul creștinismului ortodox România nu ar mai exista” – vă bazați pe statistici, pe revelații divine sau este doar o impresie a dumneavoastră?

“Nu cred ca ateii, homosexualii, lesbienele si umanistii fara identitate religioasa pot face o Romanie mai buna!” – aveți dreptul să credeți ce vreți, rămâne să și demonstrați. Beneficiem deocamdată de popi șpăgari, politicieni habotnici în scop populist și o masă de cetățeni care face cruci multe în tramvai. Dar mi se pare că “aproapele” s-a pierdut pe undeva, sufocat într-o mare de individualism. Sunt destul de sigur că nu din cauza puținilor homosexuali, atei și umaniști.

N-am înțeles, oricum, dacă vă referiți la homosexuali și lesbiene fără identitate religioasă sau “credeți” că un homosexual este implicit lipsit de identitate religioasă. Dacă așa ceva “credeți”, mai interesați-vă pe la mânăstiri, s-ar putea să aveți surprize. Eu “cred ” că pământul este pătrat, de exemplu. N-am reușit să demonstrez, dar simt asta cu toată ființa mea.

Ce înseamnă “identitatea creștin-ortodoxă a neamului românesc”? Ce e “neamul” ăsta? Limba mea maternă este româna, trăiesc în țara asta de câteva zeci de ani și sunt ateu. Muncesc, plătesc impozite, am familie și prieteni aici. Șii totuși religia instituționalizată mi se pare o nevroză colectivă, în special când e folosită ca să contureze mărci identitare. Și o parte din ruși sunt ortodocși, la fel ca bulgarii sau grecii. După dumneavoastră, un grec sau un rus ar fi mai “român ” decât mine, de vreme ce împărtășește cu ceilalți “români” “adevărul fundamental” al credinței? Aveți idee că ortodoxia asta fundamentală pentru identitate e rezultatul unui accident geografic și politic? Îmi dați voie să fiu român, chiar dacă nu pup poala popii?

Comments are closed.

Rss feed of the article's comments