blog, trackback, comentarii și maturitatea comunicării - humanist @ roua.org :

blog, trackback, comentarii și maturitatea comunicării

Written by Romeo Anghelache no comments

Blogurile sunt un mod de a comunica. Ce au ele diferit de alte mijloace media (ziare, TV) e că ți se poate replica, fără să poți controla replica asta în vreun fel, adică blogurile nu sunt read-only.

Sunt diferite nivele de a replica: Unu'i comentariu', care'i stocat alături de blogu' comentat. Altu'i trackbacku' care stochează comentariu' pe blogu' comentatorului da' anunță și pe cititoru' blogului comentat că există o replică/comentariu la ce citește. Cu alte cuvinte, un trackback asigură comunicarea în ambele sensuri între două bloguri. Calitatea unui trackback e superioară unui comentariu pt. că poate fi reeditat până la forma considerată clară de cel care'l scrie și pen'că dispune de mai mult spațiu decât un comentariu, spațiu care permite o replică mai stufoasă.

Observ că bloggerii la care am făcut recent trackback au refuzat să'l accepte la destinație, motivu': pt. că's trackbackuri critice (în sens intelectual) la adresa intrării respective. Asta spune câteva lucruri: 1. despre receptorii care'au șters activ trackbackurile mele recente către ei: a. că nu vor ca cititorii lor să știe că există o replică la ce'au scris; asta e lașitate comună, șopârlism, piticism cultural; pe lângă faptu' că prin asta receptorii demonstrează că nu's calificați să vorbească'n numele democrației sau toleranței pt. că'i pe șleau că le displace, în fapt, și una și alta. b. că nu'și dau seama că propriii lor cititori or să fie dezamăgiți de calitatea morală a unei astfel de încercări de cenzură, atunci când vor da altădată peste replică. c. că le place muuult de tot să se citească pe ei înșiși exclusiv și cel mult să mai treacă vreunu' doi să le sufle'n pânzele dragostei de sine. d. că nu știu ce'i trackbacku' și nici n'au avut măcar curiozitatea să vadă ce'i cu mecanismu' ăsta, atitudine improprie pt. un intelectual.

În general, cei ce se ofensează ușor de trackbackuri care nu's spam, dau dovadă d'un infantilism hilar. De ce dracu' mai scrii o idee dacă ți'e frică s'o expui unei replici? Și ce sens are frica'n contextu' ăsta?

2. despre bloguri: că sunt luate, în sfârșit, în serios ca mijloace de comunicare/informare; dacă ai ajuns să te temi că cititoru'ți ar putea da' de critica la textu' tău, înseamnă că blogu' chiar contează.

Nu mai vorbesc de situația blogurilor mizerabiliste: alea făcute ca să'mpingă reclame, o variantă bășită, cu aceeași soartă ca ziarele și TVu', a celor ce'ncearcă să trăiască din vânzarea de cuvinte. Numai autenticu' nu plictisește, făcătura expiră rapid.

Comments are closed.

Rss feed of the article's comments