pulpă de porc fără os la numai 13.99 lei - humanist @ roua.org :

pulpă de porc fără os la numai 13.99 lei

Written by Romeo Anghelache no comments

De obicei nu pun linkuri la bloguri sau situri cu reclame, da' azi fac o excepție: la recomandarea lui Mircea Badea, am urmărit pe Cristian Tudor Popescu la Realitatea.

Ascultând, mi'a venit să scriu niște note relativ la subiectele abordate de CTP:

1.Mi s'a părut necuvenit de psihologizantă interpretarea nocivității lui Ceaușescu; adică Ceaușescu era megaloman și gata, restu' populației era într'o relație sado-masochistă cu el.

Mă văd nevoit să notez că fără straturile/cercurile de români care'i veneau în întâmpinare, care umflau cifrele economice și filtrau reacțiile din țară, nimeni nu putea deveni megaloman cum a juns Ceaușescu. Avea motive personale Ceașcă să crească orzu'n el: măcar o decadă Occidentu' l'a curtat și, în contextu' ăsta, Ceaușescu probabil credea într'un plan de ridicare a României; astea ar fi fost premisele megalomaniei, care s'au transformat în megalomanie pe bune după pupincurismu' de masă.

Ceaușescu merita, n'am nici acum nici o îndoială, jupuit și spânzurat ca'n evu' mediu, apoi expus în centru' capitalei; merita asta pt. că n'a gândit serios nici 5 minute la condițiile în care trăiau oamenii în teritoriu: poate gândea strategic, da' știm cu toții ce'am îndurat pt. strategia asta, și, chiar cu cercurile concentrice de pupincuriști, orice urmă de om, în locu' lui, ar fi verificat ce se'ntamplă'n țară.

Eu am refuzat de trei ori intrarea în partidu' comunist, da' pt. c'am văzut fățărnicia multora din cei ce'l formau, altfel eu cred și acum, cu și mai multă convingere, că scrierea principiilor umaniste în Constituția RSR era printre puținele acte civilizatoare care s'au petrecut în ultimii 400 ani prin omenire.

2. zicea dl. Tudor Popescu de "cheag": că unele națiuni îl au și noi nu'l avem. Îl contrazic aici: în afară de limbă nu există cheag autentic niciunde; în fapt, aiurea, "cheagu'" se inventează după nevoile unora și durează până nevoile alea sunt satisfăcute. "Cheagu'" în care crede dl. Tudor Popescu are bătaie națională sau supranațională, da' durata și adâncimea lui efective sunt de măsură neglijabilă de fiecare dată.

3. cu un zâmbet, și dl. Turcescu și dl. Tudor Popescu, au expediat noțiunea de "societate multilateral dezvoltată"; adevărul e că societatea aia era multilateral dezvoltată, da' cu excepția psihologiei, sociologiei și administrației publice.

4. a fost acuzată, sau măcar numită, lașitatea românilor pt. că n'au ieșit în stradă. până la lașitate însă au mai fost niște trepte: a. de ce pornește lumea azi de la premisa că comunismu' era criminal în principiu? unu' dintre motivele pt. care lumea nu ieșea în stradă împotriva comunismului era că societatea aia aparținea, prin definiție, tuturor, indiscriminat; b. degradarea relațiilor dintre stat/partid și cetățeni a avut loc continuu, în trepte tolerabile; chiar dacă rezultatu' devenise intolerabil nu putea nimeni să decidă de unde anume a început să fie intolerabil; c. majoritatea celor care ar fi putut ieși în stradă la orice moment în care pica lumina sau căldura, n'au ieșit pt. că aleseseră să aibă copii, sau acceptaseră o condiționare similară, și asta le frâna reacția în orice moment.

și mai e o premisă falsă: că ieșirea'n stradă conta esențial; se vede clar din societățile din vest că ieșirea'n stradă are doar impactu' unui spectacol. protestu', dacă e, tre'să fie bine fundamentat și încăpățânat; nici o societate reală nu poate continua ignorând un număr crescând de indivizi care protestează, de la un punct încolo situația nu mai e "sub control"; deci nu era nevoie, sub Ceaușescu, să faci altceva decât să protestezi conform Constituției RSR, cu motive bine definite și până la rezolvarea problemei; bănuiesc că motivu' pt. care asta nu s'a'ntâmplat e că fiecare din adulții de atunci era cu o muscă pe căciulă, sau înconjurat de adulți cu o muscă pe căciulă.

5. mai crede dl. Tudor Popescu că americanii votându'l pe Obama au arătat că'i un popor "nescârbit", în contrast cu noi. replica'i la punctu' 2. da' mai e ceva, o urmă a educației forțate de sub socialism, valorată fals de marketingu' de azi, face românu' comun să vrea să pară cool și blazat, cine nu știe că "politicienii sunt corupți", că totu'i "dă căcat"? nu'i cool să crezi în proiecte că'nseamnă că ori ești naiv, ori că ești lucrat subtil de pramatii politice. Antidotu' la scârba asta de fiță sună cam așa: îmi trebuie apă caldă sau nu, îmi trebuie educație sau nu...etc. dacă da, cum fac rost de ele pe termen lung? asta'i tot. ce rol are scârba aici?

6. mai zice dl. Tudor Popescu că nu condițiile economice, educația etc. contează într'o societate, ci atmosfera. eu zic că poetizează nemeritat subiectu': atmosfera de unde vine? nu din modelu' de societate creat de (lipsa de) educație și condițiile economice?

7. veni vorba și de popoare cu proiect:japonezi, evrei, germani, în comparație cu noi care n'avem unu'. corect, dacă alegem să ni'l facă alții, proiectu', atunci natural să n'avem unu', pt. că'l considerăm bun p'ăla. întrebarea mea e: proiectu' de societate în care trăiesc românii de 20 de ani e bun la ce? răspunsu' meu e, la mintea cocoșului, c'ar fi bine să'ncepem să discutăm care parte din proiectu' importat ne servește și care parte nu, și să'nlocuim ce nu ne servește cu ce ne servește.

8. notează dl. Tudor Popescu că Marx observa că mecanismu' evoluției unei societăți constă în forțele de producție care forțează relațiile de producție să se adapteze, lucru care produce o accelerație/un progres. mă simt dator să observ că dacă'ți muți forțele de producție'n China, atunci progresu' poate fi simulat la TV: relațiile de producție se fac că se adaptează în timp ce privitorii devin, treptat, mai proști.

9. apoi observa dl. Tudor Popescu răceala tinerilor de azi; nu e chiar răceală ontologică/genetică, e mai degrabă, anestezie: fiind educați de imagini și prin imagini, într'o societate cu forțele de producție lipsă, tinerii se blazează natural pt. că nu trăiesc autentic ci'ntr'o simulare.

10. ziceau cei doi în emisiune că poate'i bine că pierdem "spiritul balcanic"; eu zic că nu'i bine deloc, încercați să trăiți ca forțe de producție printre spiritele nebalcanice măcar vreo 3 ani ș'o să vă dați seama ce lucru prețios ar putea fi revalorizarea spiritului balcanic din perspectivă modernă. de altfel tot CTP nota undeva că vesticii au inventat "sentimentul mecanic al existenței".

Mă gândeam ce titlu' să pun la intrarea asta de blog și am ales fraza centrală a emisiunii, citez: "doar pe 19 și 20 Decembrie găsești pulpă de porc fără os la doar 13.99 lei, Carrefour vă urează sărbători fericite".

Citat care, pt. mine, rezumă, în esență, modelu' de societate ales de români acuma.

Comments are closed.

Rss feed of the article's comments