Bute, Badea, și TVRu' - humanist @ roua.org :

Bute, Badea, și TVRu'

Written by Romeo Anghelache no comments

Acu' f'o două zile zicea Mircea Badea că de ce nu se opintește TVRu' să cumpere dreptu' de difuzare al unui meci de box în care campionul român Bute a jucat (sau are să joace, ce știu eu). Badea zice că merită pt. că puțini campioni avem și noi și n'apucăm să'i vedem.

Eu nici nu vreau s'aud de vreun "sport" în care adversarii sunt în contact fizic. Poate o fi util pt. când te întâlnește vreun urs înfometat sau nervos, da' altfel nu'i văd rostu', cu atât mai puțin pe un canal mass-media. Da's d'acord cu Badea că, atâta vreme cât lumea arată așa azi, o televiziune națională trebuie să difuzeze ce'i de nivel național, printre care și ce li se mai întâmplă campionilor naționali din varii sporturi, că'mi place mie sau nu.

Numa'că de ce trebe să plătească TVR pt. drepturile de difuzare? Dl. Bute nu'i român? Este. Nu e el campionu'? Este. Din lupta aia care se cere televizată, nu face parte și el? Face. Ș'atunci cum se'ntâmplă că drepturile de difuzare aparțin exclusiv unei companii nenumite și neromânești? Dl. Bute nu poate pune condiția: "bă băeți, vreți să filmați, ok, da am și io o televiziune națională, și, pt. că's campion și român, condiția pe care o pun eu înainte ca voi s'aveți dreptu' să mă filmați e ca TVR s'aibă dreptu' să difuzeze gratis meciu' publicului românesc."? Nu poate? Păi atunci dl. Bute rămâne un sclav ca majoritatea celorlalți, munca lui (demnă de respect de altfel, ca a majorității celorlalți) nu e decât un mod de'a îngrășa pe te miri cine de (nu) te miri unde.

La fel cu ceilalți campioni români, pe care, din motivu' ăsta, îi compătimesc atâta vreme cât nu pot pune condiții asupra drepturilor de difuzare a propriilor spectacole.

Asta face parte dintr'un pattern general: cumva'i subînțeles că țări ca România trebuie să plătească pt. orice altcuiva, chiar dacă acel anume "orice" nu e posibil fără participarea României sau a unor români. De unde obiceiu' ăsta?

Comments are closed.

Rss feed of the article's comments