impostura individualistului - humanist @ roua.org :

impostura individualistului

Written by Romeo Anghelache no comments

Observi că 'telectualu' de profesie insistă pe individual și singularitate, pericolu' fiind aglutinarea, massificarea, pierderea identității, uniformizarea, adormirea eu-lui.

Îs câteva probleme cu fandacsia asta: Aglutinarea șade exact în ideea că fiecare e un individ bine delimitat, rostu' ideii venind d'aci: un individ poate cumpăra un obiect, trei indivizi, trei obiecte; mă'nțelegi, să poți evalua cât îți iese de la n indivizi. Obiectele, totuși, îs identice. Iac'așa ajunge intelectualu' de profesie agent de vânzări, singular, da' de n ori același din orice punct de vedere măsurabil.

Ăștia obsedați de individualitate, de ce mai ies oare în public? De ce'și bate capu' un individualist să salveze lumea de la aglutinare? Pen'c'are nevoie de spectatori-oglindă, plătitori dacă se poate, pen'că individualitatea de care'i obsedat e a lui însuși.

Individualitatea e un dat natural, n'are nevoie de vreo industrie fățarnică, te naști într'un sac de piele și nu poate altcineva să bea apă pt. tine.

Problema subtilă e cum treci peste singularitate când întâlnești pe altu', rostu' socialului în tine, rostu' tău în social. Îi rostu' ăsta universal sau mă'c la Kaufland cu mașina? Nu'i treaba 'telectualului de profesie, el vrea, doar, să vândă gesturi, pt. el cultura e trivia și diferența: diferența înseamnă nume, nume înseamnă bani.

Obsedat de propria individualitate, intelectualu' de profesie devine un măscărici singular în slujba carnivorilor pt. care indivizii contează numai în cantități; intelectual de piață, cântă la masa care plătește mai bine. De unde se vede și cum limitarea averii personale poate rezolva o problemă veche de când lumea.

Individualistu' dă vina pe natura umană (a celorlalți, bunânțeles), uitând că natura umană vine din educație: dacă ne'am păstra natura umană aia cu care ne naștem, am face pe noi în fiecare zi. Individualistu' se mulțumește să strâmbe din nas și maximu' abur cultural ce'i iese pe gură e "bătaie dă joc, dom'le", fără vreo intenție de'a corecta lucrurile care put, pt. că el e unu' din ele.

Comments are closed.

Rss feed of the article's comments