reprezentarea lui a fi - humanist @ roua.org :

reprezentarea lui a fi

Written by Romeo Anghelache no comments

Și numele astea, pe care le inventăm pentru cele ce nu fac parte (încă) din vreo "lege a naturii": cum le alegem? Ori avem deja ceva asociații în minte, ș'atunci numele e, să'i zicem așa, social, ori nici o asociație satisfăcătoare nu'i posibilă ș'atunci numele e sinestezic, aproape arbitrar: depinde de un acord de moment între simțurile proprii și mintea'ți, un acord ce'ți promite o degradare mai lentă.

Oricum am da'o, orice nume care n'aparține încă unei legi declarate, sociale, "a naturii", aparține unei legi aproape individuale, nelocale în orice caz. O versiune de lege neverificată explicit/social, da'n relație cu biologia mamiferelor să zicem, sau cu experiențele tale de până atunci, cu ce'ai mâncat în ziua în care ai inventat numele pentru un lucru cu care nu te'ai mai întâlnit, pe care nu l'ai mai gândit.

Un nume inventat e un acord psihologic între tine și tine însuți, poate fi ca o revelație, poate da o senzație de completitudine, e o rețea de fire ce conectează o gramadă de evenimente aparent necorelate. Și dacă pune'n legătură multe din cele pe care vecinii tăi le simt asemenea, numele ăla devine social, și dacă simplifică rezolvarea vreunei probleme, devine lege a naturii, în timp ce mută alte nume în irelevanță, tăcere; și sfărâmă alte legi, alte gramatici, care rezolvau alte probleme...

Comments are closed.

Rss feed of the article's comments