referendum vot uninominal - humanist @ roua.org :

referendum vot uninominal

Written by Romeo Anghelache no comments

Referendumu', din câte înțeleg, pe scurt, te'ntreabă dacă vrei ca parlamentarii să fie aleși cum se aleg primarii acuma, adică pe nume, nu pe liste de partid. Zici "da", ai vot uninominal, zici nu, ai vot pe liste sau mixtură.

Nu mă'nteresează partidele, eu vreau să votez un om în parlament la alegerile parlamentare. Ok? Partidele pot să se și desființeze, de când mă știu, fiecare partid e o pătură sub care s'adună tot felu' de oportuniști. Orice alt fel de vot decât cel pur uninominal, orice prevedere a legii electorale care ne obligă să votăm o listă pe lângă un nume, șterge efectul votului uninominal: permite risipirea răspunderii în tot felu' de mașinații de partid, schimbă scandalurile de până acum cu alte scandaluri.

Băsescu are dreptate când zice că orice altceva decât votul pur uninominal e echivalent cu a permite să ajungă în parlament oameni care nu's votați.

Văd că toți parlamentarii și o grămadă de "analiști" cârâie că nu'i bine cu votu' pur uninominal, că partide, că procente. E bine, era de așteptat că o să'i ardă pe mulți votu' ăsta pur uninominal. Ce treabă au procentele și partidele bre, aici e cetățeanu' și cine'l reprezintă. Odată ce omu' alege pe careva, îl deleagă p'ăla, și numai p'ăla, să'l reprezinte, partidele n'au decăt să ia notă și să se modifice în consecință.

Unele argumente atrag atenția că dacă doi candidați au unu' peste 51% ș'ăllalt 40%, câștigă doar unu', iar celălalt, laolaltă cu cei care l'au ales pe celălalt trebuie să'l accepte. Adică se trunchiază reprezentativitatea. Drept. Însă votatul unei liste nu corectează problema asta. Trunchierea e necesară la fel cum e necesară când vorbim: când zicem "lingură" s'tem obligați să facem o trunchiere, altfel am avea de descris materialu', duritatea, culoarea, dimensiunile etc. La fel și aici, la fel și la alegerile prezidențiale.

Dacă omu' pe care l'am votat mă dezamăgește pe perioada mandatului, gata, afară din parlament la alegerile viitoare, votez pe altu' mai responsabil.

Gata, m'am săturat de gunoaie'n parlament pe bani publici. Așa că eu mă'c și zic da, la referendum.

Comments are closed.

Rss feed of the article's comments