cultura la noi - humanist @ roua.org :

cultura la noi

Written by Romeo Anghelache no comments

Găsesc azi, în ziarul Adevărul, online, "Soacră-mea e o scorpie", se plânge Jennifer Lopez, la capitolul "CULTURA".

Poate'așa o s'ajungă la adevăr, prin Google, și românii de prin cele străinătățuri. Iar pt. cei d'acas', drept: secetă mare.

Afli rețeta: zici, "cunoscuta actriță, de teatru și de film..", expresia "pe alocuri.." să se prindă burghezucu' că'i limbaj înalt, dai cu un pic de psihologie ("nevrotic"), atingi și d'ale sufletului și magiei ("diabolic"), după care treci la cantități: "câștigătoare a X premii Y, plus premiul Z", "pe micul și marele ecran" (poți s'adaugi și monitor să se prindă și cei de pe IRC), cu asta l'ai dat gata pe consumurici da', ca să fii sigur, mai dai un detaliu două despre cum a găsit Q pe T, tre'să zici neapărat de kitsch, de ex. că'i sferic etc. , și nu cumva să uiți să zici dacă'i de plâns sau de râs, mai voalat (de ex. comedie), să știe omu' pe ce dă banii.

În fond, n'am de ce mă plânge, suntem în rând cu lumea: Google zeitgeist [sic] zice că luna iulie e dominată de nicole narain, british open, madonna, michael jackson, walmart, weather și expedia.

Partea "literar și artistic" vine cu un articol ce zice "A te ruga în fața moaștelor unui sfânt, a îngenunchea la căpătâiul său și a le săruta cu evlavie e tot ce poate fi mai înălțător în viața unui om". Autoru'și încheie prea devreme "considerațiunile" și nu zice câte moaște pe metru are de pupat unu' de se vrea'nălțat. Sau încălțat. Păcat.

Nu poți să fii exasperat de un mesaj raționalist decât dacă refuzi explicit să'ți folosești, câtuși de puțin, ai ghicit, rațiunea.

I'adevărat că'i plin de creaturi ce simulează a gândi, și se străduie a da senzația că'i lucru mare (sigur c'asta fac dacă din asta le vine pâinea), da' vin și zic: mintea'i cel mai ieftin instrument la dispoziția oricui, musai s'o folosim, c'altfel vine altu' să gândească'n locu' nost', pe credit, și cu dobândă.

Religia instituționalizată, adică biserica, oricare ar fi ea, e spam: las'pe noi să gândim la cele neverificabile, tu du'te și fă'ți treaba ta'n lume, să poți să ne plătești pt. serviciu.

Ar trebui o lege lungă d'un paragraf: 1. biserica primește cel mult 0% (zero la sută) din taxele pe activitatea pământeană, biserica va primi resurse numai în mod direct, fără intermediari, exclusiv de la: a. credincioșii oficial și individual înregistrați de pe pământ; b. cel de sus (conform definiției fiecărei biserici, da' musai imposibil de numit, descris, văzut, auzit, atins, înțeles sau, în fine, măsurabil, de către rațiunea umană).

Comments are closed.

Rss feed of the article's comments