lumea lu nimea’n drum

September 22nd, 2014 by Romeo Anghelache

Îmi dădu careva un link la un Badea wannabe: două șaorme și una sub gușă, sau poate doar o șaormă bărbierită, vorrrbesc sub titlu’ “Lumea lu’ Banciu”. Șaorma noastră vorrbitoare are doi nasturi fumurii pe post de ochi care baleiază permanent o oportunitate, o șustă ceva, dracu’ știe, în juru’ teleobiectivului.

Iaca ce comite la minutu’ 31, șaorma noastră vorlrbitoare:

“pentru că oamenii sunt atît de egoiști și de lași în România încât vor considerrlrra că dacă lorrlr, în bucățica lorlr, nu le merrlrrge mai rlrău atuncea nu’i mai lrrău. D’aia rlromânii declară, 60%, că erlra mai bine pe vrlremea lu’ Ceaușescu: pentrlru că n-au conștiință, pentrlru că sunt lași, pentrlru că sunt niște mizerlrabili. N’arlr trlrebui să faci asta decât poate când îți pui perlrna aia pe gurlră să te sinucizi, sau când te duci, nu știu, în codrlru, și ești singurlr acolo și urlrlri la lupi, n’ai putea să faci, dac-ai avea conștiință civică și dacă ți’arlr păsa de cei din jurlr, și dac-ai fi un om cu rlresponsabilități în societate chiarlr dacă ești un pensionarlr, n-ai drlreptu’ să spui ca rlromân, față de alți rlrromâni, c-a fost mai bine înainte de 1989, înseamnă că ești o lichea, înseamnă că ești un nenorlrrocit, înseamnă că ești un împuțit. Da’ oamenii o fac, pentrlrru că ei nu se gândesc decât la ei: i-a fost bine lu’ buna, i-a fost bine lu’ bunelu’, a mâncat el a avut mâncarlrre multă sau bună atunci, copiii i-au rlrreușit uite că ăla a ajuns inginerlrr, ăla a ajuns în Spania și câștigă bine, da, s-a căsătorlrrit, a făcut copii, i se rlrrupe lui că societatea erlrra îmbâcsită, că trlrrăia într-o minciună, că n-avea acces la culturlrră, că nu putea să umble nicăierlrri, că era îngrlrrădit, că-l turlrrnau alde Turlrrcescu și-l mințeau la televizorlrr, pentru el nu contează, jivina; asta spun, cum să crlrred eu că oamenii ăștia carlrre-l vor vota pe Victorlrr Ponta, sau pe altu’, vor ști în 5 ani: uite bă, întrlrr-adevăr, ați văzut ce gafe am făcut? ați văzut unde-am ajuns?”

Bă gunoiule, că doar printre gunoaie trebe să te fi găsit, în toată Rlrromânia n’au putut găsi un altu’ care vorbește corect rlrromânește:

1. societatea socialistă exact despre asta era, citește’i constituția, despre păsatu’ de toți, nu doar de tine. deci cum combați tu e pe dos, azi trăiești într’o societate care te transformă într’un animal ce se gândește numai la el însuși; d’aia nici n’ai cum să’ți dai seama pe ce lume trăiești, că n’ai cu ce.

2. cum poate vorbi șaorlrrma asta despre societatea dinainte de 1989 când patronu’ lui a fost traficant de copii? dacă șaorlrrrma asta face jivină pe careva căruia i’a păsat de societate, până la a scrie asta’n constituție, atunci despre ce fel de șaorlrrmă vorbim? musai despre una digerată și pasată.

3. hai să’ți explic, bre șaorlrrmă, cum vine cu societatea dinainte de 89: dacă nu era aia, tu nu mai ajungeai la oraș în veci de veci. nici acuma nu’i târziu să te’ntorci între tufele’ntre care te’a slobozit. băi împuțitule, acces la cultură aveai, doar tu și cunoscuții tăi n’aveau. băi lichea, altă treabă n’aveai decât să te gândești la societate și să faci ceva pentru ea așa cum te gândeai la tine însuți. asta am învățat eu la școala de atunci. habarlrr n’ai desprlrre ce vorlrrbești.

4. hai să’ți explic cum am ajuns io să apreciez societatea socialistă dinainte de 1989 ca fiind mai bună decât aia de acum:
a. te duci la facultatea de fizică
b. îți dai doctoratu’
c. aștepți să fie votat Constantinescu s-ai un motiv să pleci pen’că cercetarea științifică e “nerentabilă” (pleci după ce toți ăi mai tineri ca tine au plecat din același motiv)
d. portezi un free software și’i vinzi sursele pe care le păstrezi accesibile pt. public
e. te duci pe postdoc în USA 3 ani, apoi în Germania 3 ani, și te uiți atent la cum merg lucrurile p’acolo
f. te’ntorci în țară și vezi numa’ șaorlrrrme pe sticlă, ca tine: dând sfaturi și nemernicind pe toți ăia de care vezi bine, îi pasă; că d’aia e el pe sticlă: că’i pasă.
g. pleci iară că n’ai loc de șaorlrrme pe sticlă cărlrrora le pasă de alții da’ nu socialist ci drept receptori de calupuri de reclame.
h. lucrezi un an în Viena, la UN/IAEA, dă’ți demisia de la banii ăia că’ți miroase a corupție
i. pleacă iar în USA, mai trăiește 3 ani acolo încercând să te adaptezi societății model a șaorlrrmei de pe sticlă ș’a lu’ madam Macovei; observi doar dezastru’, continuarea și amplificarea celui observat prima dată de nu ți’a venit să crezi.
j. mai lucrează 3 ani în germania și observă ș’aci că sfoara s’apropie de par și că toată garlrrgarlrra asta despre o societate capitalistă mai bună decât una socialistă e pt. proști și vânzătorii de reclame.

În fine, după asta, măi lichea ignorantă și soioasă ce ești, du’te printre tufe, de unde ai venit și lasă’mă’n tristețea mea socială. Nu e nimic de văzut în USA, Germania etc. : o țară săracă e o țară care nu-și poate permite educație publică, sănătate publică, cercetare publică, constituție publică. Eu am trăit, înainte de 1989, într’o țară bogată; după ’89 m’am mișcat numai prin țări sărace, ș’am auzit că sunt țări și mai sărace decât cele prin care’am trăit io.

Problema societății de azi e alcătuită din ăștia ca tine și alde Turcescu, cu care, chipurile, sunteți în conflict. Vindeți calupuri de reclame să vedeți unde ajungeți; voi, că doar nu de ăilalți vă pasă, impostorilor.

Comments are closed.