Comemorarea chinuirilor, emisiune cu rol cathartic

June 7th, 2011 by bostandaki

Referat la materia Istoria timporană a României.

Comemorarea chinuirilor, emisiune cu rol cathartic

Comemorarea chinuirilor a fost un serial de emisiuni memorialistice, interviuri cu personalități politice de la cumpăna secolelor XX-XXI, trecute prin temnițele regimului totalitar între anii 2050-2067. Răvășitoare unele, scandaloase altele (chiar și foști torționari au acceptat să dea interviuri) acest ciclu de emisiuni a marcat adînc opinia publică, și a făcut cunoscute abuzurile dictaturii. Emisiunea a încurajat numeroși supraviețuitori ai ocnelor să-și publice memoriile. Uneori, amintiri postume, păstrate cu sfințenie de familii, în secret, au văzut lumina tiparului, completînd portretul-condamnare al unui regim sîngeros.
MC Gutău, Șerban Mihăilescu II, Viorel Hrebenciuc Junior, Vypu Păunescu (fiul fostului filantrop și om de afaceri G. C. Păunescu, mort în închisoare) Irina Khalifa-Columbeanu (fiica fostului filantrop Irinel Columbeanu, decedat în detenție) au adus mărturii cutremurătoare despre părinții lor. Au participat centenarul Răzvan Temeșan, Poosyq Patriciu-Mobutu, fiica lui Dinu Patriciu, Sallustius Vântu, care, fiecare, au adus un pios omagiu memoriei părinților lor, memorie terfelită în procese trucate, prin mărturii obținute prin schingiuiri. Chiar după moarte, memoria lor a fost pîngărită printr-o propagandă manipulatoare.
Fii, nepoți, gineri, foste amante au creionat un portret înduioșător al foștilor Dumitru Sechelariu, Viorel Hrebenciuc, Doru Ioan Tărăcilă, Radu Mazare, Nicolae Mischie, Marian Oprișan, Culiță Tărîță sau Viorel Pupeza, Gheorghe Pistol, Cristache Rădulescu, Marian Vanghelie, Ioana Maria Vlas.
Poofyshor Popa, Micheline Necolaiciuc-Elkann au vorbit cu lacrimi în ochi despre părinții lor, Nicolae Popa și Mihai Necolaiciuc. Unii dintre descendenți au vorbit în engleză, franceză sau germană, limbi pe care le-au învățat în pribegie, departe de familiile care se aflau în temnițe.
Bebe Ivanovici, Sorin Frunzăverde, Adriean Videanu au fost și ei evocați în emisiuni pline de emoție de fiicele lor, Pysy Ivanovici-Medvedev, Pu55ykmik Greenleaf și Botyshor-Marghioala Bigtantrum.

Muzeul – fața vie, palpabilă a istoriei

Datorită presiunilor opiniei publice, în 2099 închisoarea de la Ciorogîrla a fost transformată în muzeu, condus de Mélisande Cioabă-Paleologu – Muzeul terorii bolșeviste. Grupuri de elevi vin la statuile de bronz ale lui Marian Vanghelie, Dumitru Sechelariu și ale Melaniei Vergu să depună jerbe de flori înrourate.
-”Am diversificat activitatea muzeului. În ultimii ani, muzeul s-a axat mult pe partea educativă. Avem două concursuri, unul destinat elevilor între 12-14 ani, e vorba de un concurs de eseuri, Cine a suferit mai mult în închisorile dictaturii ? Ioana Vlas sau Monica Ridzi ? și un concurs de eseuri și interpretare , pentru elevii de liceu – mai greu cumva – Cum a fost manipulată memoria lui Viorel Hrebenciuc ? Dar a lui Antonie Solomon ?. Colaborăm cu diverse municipalități pentru a comemora activitatea politică a acestor oameni politici prin străzi și parcuri care să le poarte numele” – scrie într-un interviu Mélisande Cioabă-Paleologu, directoarea centrului muzeal.
”Am achiziționat, în vara lui 2098, pistolul lui Cimino și Maseratti-ul lui Clămparu. Fundația Adrian Minune ne-a oferit, sub formă de donație, o bancnotă de o sută de euro lipită în 2006 de către Fane Spoitoru pe fruntea acestuia. Am primit de la Florin Salam un microfon pe care i l-a rupt de cap Dan Dereseu în 2001. Nu dorim ca membrii societății civile, reprimați de guvernul bolșevic, să fie uitați. Ei au suferit la fel de mult ca și oamenii politici” – adaugă ea. ”Colaborăm bine cu Fundația Nicu Gheară”.

Continuitate și schimbare : regimul dictatorial după 2064

Cele două decenii de după 2064 sînt caracterizați de o anumită liberalizare. După 2064 sînt eliberați din închisori deținuții politici, mulți dintre ei cu sănătatea șubrezită de anii grei de închisoare. Tobie Drugulescu, o adevărată stafie, iese din închisoare cu 78 de kg, deși intrase cu 264 kg. Fostul parlamentar Vasile Lupu ( cităm din fișa de detenție : diabet tip doi, colesterol 379 mg/dL, sindrom metabolic, osteoartrită, apnee obstructivă somn, angină, hiperplazie adipocitică) părăsește închisoarea slăbit ( fișa de eliberare : corp leptosom-atletic, tensiune diastolică 71 mm Hg, REM normal) . Marginalizat din viața politică, devine antrenor de baschet.
Ispas Trîpcea, conducător brutal și dogmatic (2048-2063)
Activitatea de propagandă maoistă în ilegalitate, refugiul în Găgăuzia (2029-2037), anii cînd a fost la putere și probabil a suprimat numeroase acte și documente compromițătoare care îl priveau (și persoane, probabil) , precum și conul de umbră în care intră după moarte, toate acestea reduc numărul documentelor pe care le avem pentru a-i creiona un portret veridic.
Există totuși, în arhivele SRI, un discurs al său, la o întîlnire secretă, antipatriotică, din 2041, înaintea războiului cu Găgăuzia, filmat cu un telefon mobil.
”- Ieu la răsboiul acesta nu particip. De ce să particip ? Ce să apăr ? Averile lui Becali și ale fraților Micula ? și a lui Columbeanu ? și a lui Dan Voiculescu și ale altora ? Tovarăși ! Nu trebuie de participat la războiul acesta imperialist contra norodului găgăuz, norod de pace. Știți că frații Micula vând hrană și pivo armatei române, firmele lui Ioan Niculae, oruje și muniță, firmele Sorinei Plăcintă – uniforme și bocanci ? Toate aceste lipitori oligarfiste se îmbogățesc de pe urma războiului, pe cînd noi sîntem trimeș acolo ca să murim ! Credeț că dacă sînteț pe front, soldaț, ABN Amro nu vă mai cere ratele pe cvartir ? Cîte femei cu copii n-a huinit BRD în stradă pentru căci bărbații e pe front și nu plătește creditul ? Cîț copiii au ajuns bamjariki ? Jos răsboiul de cutropire al norodului găgăuz de pace !”
Prin rezoluție a curții marțiale din București din 23/04/2041 a fost condamnat la 25 de ani de temniță grea, confiscarea averii, decăderea pe viață din drepturile civile pentru infracțiunea de propagandă contra suveranității statului, știrbire a suveranității statului art. 155-156 CP. A petrecut războiul în Penitenciarul din Rîmnicul Sărat.

Pandele Cucuruz : de la consensul naționalist la cultul personalității

După moartea dictatorului Ispas Trîpcea, ia puterea Pandele Cucuruz, populist și demagog în primele două decenii, dar care instituie un bolnăvicios cult al personalității între 2079-2091. În ultimul deceniu, influența negativă a soției dictatorului, H4rfista Tureatcă, se face simțită intens, ea intervenind mereu mai des în conducerea statului și dezvoltînd propriul cult al personalității. În data de 23 august 2091 peste cei doi se prăbușește o imensă platformă de lemn improvizată, pe care un grup folcloric dansa jocuri populare în cinstea vizitei celor doi în municipiul Lugoj. Șeful protocolului prezidențial, Ilie Mamaia, ia puterea și organizează alegeri libere. Ulterior, partidele și opinia populară se polarizează, unii afirmînd că Ilie Mamaia a construit înadins o platformă șubredă (lipită cu clei în loc de cuie) pentru a ucide dictatorul.
Unii afirmă că abnegația dansatorilor a fost decisivă, alții spun că instructorul rus de dans al grupului a introdus în coregrafie salturi înalte, de cazacioc, care au determinat prăbușirea platformei. Alții, conspiraționiști, afirmă că dictatorul și soția au fost doar prinși sub lemne, și nici măcar răniți, dar au fost sugrumați cu sînge rece de membri ai echipei de salvare. Forumuri de discuții pe internet au lansat ideea că pe scenă au urcat de trei ori mai mulți dansatori decît trebuia – majoritatea fiind spioni ruși deghizați în costume naționale românești. Un grup de tineri cercetători de la CADO – Centrul de analiza dictaturii odioase – susțin, cu documente, că de mult timp Ilie Mamaia furase din bugetele platformelor destinate spectacolelor închinate dictatorului, și aceasta ar fi cauza prăbușirii.
2096. S3duqator Petrescu cîștigă alegerile, într-un val de simpatie populară, în fruntea alianței Lacătul, avînd în centru Partidul evlaviei național-agronomice. Prim-ministru e ales Dotatu Chiorbea, președintele partidului Alianța pietății popular-zootehnice, o mică formațiune membră a coaliției.

Comments are closed.