Oamenii politici de la sfîrșitul secolului XX

June 6th, 2011 by bostandaki

Referat la materia Istoria timporană a României.

Oamenii politici de la sfîrșitul secolului XX

“Regimul burghezo-moșieresc e un regim al bandelor de jefuire care alternează la putere…”
Monstruozitatea acestei istoriografii rezidă nu doar în falsificarea pe față a adevărului istoric, ci și în faptul că oamenii politici democrați amintiți în carte erau închiși în temnițe în acea perioadă, cei mai mulți ruinîndu-și sănătatea în mine.
Fenomenul Plăiești
Fenomenul Plăiești, sau Reeducarea de la Plăiești (după numele cărții publicate de Statius Prigorie în 2096) a fost un episod bine ascuns al reeducării din închisorile bolșeviste. Scopul reeducării era schimbarea convingerilor democratice, liberale, ale deținuților, și transformarea ireversibilă a personalității lor. El e cunoscut doar din memorii și interviuri lacunare ale puținilor supraviețuitori.
Papushyq Hossu-Longin i-a luat, în 2070, în Miami, un interviu supraviețuitoarei, aproape centenare, Monica Iacob-Ridzi. (Memorialul durerii, episodul 374)
– Știu că vă e greu să vă reamintiți schingiuirile la care ați fost supusă, și că nu vă place să vorbiți despre asta.
– Așa e, a fost o experiență înfricoșătoare.
-Ați fost închisă în 2049.
– În ianuarie 2051. Eu am fost cu lotul ”Bani pentru partid”.
– Da. V-am adus o înregistrare de epocă a unui discurs pe care ați fost obligată să-l țineți la Întreprinderea de mașini grele ”Tractorul Roșu” din orașul Putin, în 2055.
– Să auzim.. Dă mai tare, că la cei 93 de ani ai mei, hă-hă… (gest de jenă)
– Vă citesc : ”Mă numesc Monica Iacob-Ridzi. Îmi cer iertare față de poporul muncitor pentru sumele imense pe care le-am delapidat din sudoarea muncitorilor cinstiți. Am fost, acum patruzeci de ani, ministră a turizmului, și în această calitate am delapidat mai bine de jumătate de milion de euro, dîndu-i unor firme de carton, aparținînd oamenilor mei de paie, pentru a organiza un spectacol pe litoral. Banii facturați întreceau de zece ori valoarea reală a spectacolului. Astfel, îmi cer iertare față de muncitori. Conștiința mă mustră. La vărsta mia, nu cred că voi putea ispăși prin muncă paguba ce o am făcut, dar rog clasa muncitoare să primească expresia căinței mele. Am fost egoistă și lacomă, dar acest lucru se datorează putrezirii întregii clase politice din jurul meu, a isolării elitei de masele muncitorești..”
– Da, da, știu, ajunge, ajunge, nu mai vreau să aud.
– Vă amintiți acest text ?
– Mi-a fost dictat de torționarul Țigae, Haralambie Țigae, cu trei zile înaintea .. – înaintea evenimentului. Eram scoasă periodic din închisoare pentru a ține asemenea discursuri, și mi se dicta ce trebuie să spun. Eram bătută dacă nu rețineam cifrele. Odată, la Combinatul siderurgic Galați, am spus ”am delapidat peste jumătate de milion de euro” (se înfioară, ca un copil bătut) în loc să spun ”am delapidat mai bine de jumătate de milion de euro”. La Filatura de cînepă Urlați am spus ”am fost egoistă și lacomă” în loc de ”am fost lacomă și egoistă”… M-au bătut cu șipca peste brațe, fese și picioare.. O săptămînă n-am mai putut merge.
– De ce v-a dictat acest text ?
– Nu știu, fiecare trebuia să se ponegrească singur. Mie mi s-a dat o săptămînă ca să-mi scriu autocritica. Aveam un creion și patru foi de hîrtie. N-am știut ce să scriu. Ce să fi scris ? Comisarul Hermelina Pricolschi m-a bătut peste tot corpul cu un bici, după care m-a ars pe tălpi cu un fier de călcat… După aia a venit Țigae în celulă, și mi-a zis : învață asta, proasto, că dacă nu, Pricolschi te distruge. Așa a fost.
– Vă mulțumim din suflet. Credem că românii din diasporă care vor vedea clipul pe dailymotion.com vor înțelege mai bine monstruozitatea acestui regim odios.Dragi spectatori, puteți trimite bani prin Paypal și WesternUnion în contul fundației Ridzi, la 0000-23957-64934007320, pentru a sprijini lupta anti-totalitară. Doamnă Ridzi, vă mulțumim pentru interviu.
– Ești binevenită oricînd, fetița mea. Ești cu mașina ?
– Da.
-Cel mai ușor ieși așa : îmi ocolești terenul de golf pe la dreapta, treci prin stînga iazului, și după aia claxonezi la paznic să-ți deschidă poarta ca să ieși la șosea. O să te conducă majordomul”.

Comments are closed.