Cronica mondenă : Solidaritate cu prosciutto

January 5th, 2011 by bostandaki

Introducem, fideli cititori, cronica mondenă, acum, la începutul anului 2011, ca să reducem austeritatea paginilor noastre.
O sută patruzeci de personalități din elita municipiului Aradul-Mare, reședința județului Arad, s-au întrunit pentru a sărbători Balul de Cristal, un bal de binefacere în folosul umanității suferinde. Biletul a costat cinci sute de lei, și s-au strîns în total șaizeci de mii de lei, care vor servi la plata întreținerii pentru oamenii nevoiași din loco.
Pe treisprezece decembrie s-a ţinut în fine la noi strălucitul bal filantropic, al zecelea Bal de Cristal,  sub președenția graţioasei doamne Athenaïs Falcă, născută Perjoiu…
…O enormă afluenţă de tot ce municipiul Arad are mai distins, fiecare ţinând să mulţumească încântătoarei prezidente iniţiatoare, preaamabila doamnă Athenais Falcă.
…În acordurile muzicii Filarmonicii Aradului, care intonează cu destul brio un vals vaporos, perechi pornesc ca duse pe nişte valuri, în care se pierde conştiinţa, iar timpul pare că s-a oprit pe loc ca să admire cum trec în vârtej fierbinte, uimitor, nebunesc, atâtea ş-atâtea flori, parcă smulse de vântul aprig al pasiunii…
Dar, la un semnal, uşile din fund se deschid… Supeul ! Un moment de odihnă pentru această zvăpăiată tinereţe, un moment de odihnă şi de reconfortare !…
…Dopurile pocnesc, pare c-am fi la un atac de tâlhari, care nu sperie deloc pe bravii convivi… Şampania curge-n valuri. Ministrul de Interne, domnul Traian Igaș, dă semnalul şi aci, ridicând în sus cupa plină de delicii ca divinul Bacchus, atinge de buzele răci buzele sale calde, cu acea fermitate virilă cu care Socrate a băut cupa…
A doua zi, corespondenții de presă trimiteau gazetelor un carnet mondain : „Rog a se pune imediat pe blogul ziarului“. Seara, cronicarul citea în faţa comitetului damelor – al cărui secretar era – darea de seamă asupra rezultatului operei de binefacere. De prisos să reproducem textul întreg al acestei lucrări de caracter oficial. Ne mărginim a-i da concluziunii „Venit brut, 80 000 lei: cheltuieli, 20 000 lei; beneficiu net, 60 000 lei pentru umanitatea suferindă“.
”Vai, ce mult îmi plac balurile de binefacere !” ne-a încredințat Elena Băsescu, parlamentar european. ”Practic, am plătit întreținerea pe trei luni a tuturor celor două sute de oameni nevoiași din municipiul Arad !”
– Numai șomeri sînt doișpe mii, dintre care patru mii neindemnizați – a bombănit cineva din fundal.
– Păi asta zic și eu  ! a răspuns compasional deputata europeană. Patru mii de șomeri ne-indemnizați, împărțit la două sute de șomeri rezolvați per bal, zise ea, calculînd rapid pe Blackberry, – face exact douăzeci de baluri pe an !
– E o idee fantastică, o notez imediat și o propun Consiliului local, zise domnul Falcă, primarul, spălînd înghițitura de foie gras cu o dușcă de Dom Perignon.
– Aceasta e adevărata soluție liberal-democrată la problemele societății, sublinie consilierul prezidențial Mihail Neamțu. Balurile caritabile, iată adevărata soluție a problemei sociale, se destăinuia el ziaristului Cristian Pătrășconiu. Dacă alegătorii pauperi simt compasiunea creștină reală, nu mai aleargă spre soluțiile iluzorii ale cripto-bolșevismului.
– Cum zicea și Elena Băsescu, p’actic două baluri pe lună rezolvă p’oblema șomerilor ne-indemnizați, adăugă Toader Paleologu, care tocmai explicase cuiva cum deosebești prosciutto de Parma autentic de jamon serrano.
– Solidaritatea creștin-democrată, nimic nu se compară cu ea ca autenticitate, zise Bogdan Tătaru-Cazaban.  Ce sînt cuburile acelea brun-violacee ? îl întrebă el pe ministrul de Interne.
– Borândău de Pecica, domnu ambasador. Sînge de porc fript cu ceapă și păsat, o specialitate de pe la noi.  Vă pun ?
– Mie personal nu, că sîntem în postul Crăciunului, zise excelența sa.
– Ce părere aveți de ideea cu cele douăzeci de baluri ? îl întrebă ministrul externelor pe cel al internelor.
– E excelentă, decît că borândău numai la tăierea porcului se face, și n-o să avem – a răspuns judicios domnul Igaș.
– Și nu trebuie să le organizăm pe toate la Arad, că putem face și în București, la Bamboo, zise Elena Udrea către Elena Băsescu.
– Și fiind activități de binefacere, observă Vladimir Tismăneanu, în mod logic ar trebui deduse din impozite – pardon, garçon, caviarul ăsta nu e malossol, nu.

Comments are closed.