noul Stat

September 8th, 2010 by Romeo Anghelache

E limpede azi că Statu’ nu mai reprezintă interesu’ cetățenilor decât tangențial și doar din buze.
Care’i soluția? Există una?
Eu zic că este. Iaca:

Facem o organizație care să’ndeplinească condițiile constituționale de propunere de legi și de modificare a constituției.
Organizația n’are sediu, e făcută din cetățeni din toată țara care au un nr. de tel mobil sau sunt prezenți pe Internet, adică’i descentralizată.
Ca să creezi o astfel de organizație, trebuie formulat un scop. Scopu’i să corectăm ce’i de corectat spre binele cetățenilor. Binele se poate defini cam așa: fiecare român să aibă suficiente resurse să trăiască decent, adică liber și relaxat.
Asta înseamnă că Statu’ trebe redefinit: e structura administrativă creată prin acord aproape unanim care execută servicii publice. Serviciile publice sunt garantate fiecărui cetățean român. Serviciile publice sunt infrastructura pe care șade societatea.

Exemple de servicii publice: educație, igienă și sănătate, lege și poliție, transporturi, comunicații, energie, agricultură, cercetare. Adică astea’s prioritatea maximă, adică orice am face și oricum am vedea lumea, astea trebuie să fie acolo. Adică Statul nou trebuie să creeze și să administreze structuri industriale care să mențină fizic și economic infrastructura asta. Evident, structurile astea trebuie să fie minimale, adică să fie suficiente să garanteze o calitate minimă a vieții oricărui cetățean român, în rest fiecare cetățean e liber să facă ce’i trece prin cap, respectând legea.

Legea, sau legile, le propune, discută și votează organizația asta, care n’are nevoie de sediu, e o colecție de ID-uri contactabile. Toate astea se fac pe Internet, deschis, așa încât oricine’i interesat să poată citi și decide cum votează.

D’aci rezultă că președintele devine doar purtătoru’ de cuvânt al administrației. Parlamentu’ nu mai există, adică e înlocuit direct de cetățenii României. Guvernu’i administrația care se formează prin selecție profesională, nu politică.

Organizația asta ar trebui s’aibă un nume, în cele din urmă ea trebuie să reprezinte direct societatea românească, s’ar putea numi Societatea Românească. Terminăm cu partidele, cu dreapta stânga rahat. Argumentăm și votăm ordonanțe și legi și le implementăm noi, cetățenii români.

Tehnic, chestia asta e fezabilă. Politic, e absolut necesară. Urmează să ne gândim ce principii păstrăm sau adăugăm la Constituție. D’acolo ne adaptăm la natură, nu cred că poate exista o structură mai adaptabilă ca organizația asta, Societatea Românească.

Un principiu care trebuie să existe în Constituție este limitarea averii personale la o viață de salarii medii pe economie sau ceva echivalent funcțional. Prioritățile de care vorbeam mai sus, legate de infrastructură, sunt sprijinite economic prin participarea tuturor cetățenilor, adică prin taxe. Dacă un astfel de principiu devine parte din Constituție atunci fiecare cetățean poate decide ce parte a taxelor revine cărei ramuri administrative publice, adică fiecare cetățean reglează bugetu’ public.

Un alt principiu care trebui adăugat la Constituție e că Statul nou nu poate contracta datorii decât de la cetățenii români și anume doar prin ridicarea temporară a taxelor. Datoriile curente ale Statului vechi la varii organizații și afaceri se declară nule.

Toate astea se pot face relativ ușor da’ dacă s’teți mulțumiți cu situația d’acu’ atunci să v’ajute D’zeu.

Comments are closed.