vot obligatoriu, o măsură faină

June 18th, 2009 by Romeo Anghelache

Votu’ obligatoriu e parte organică a democrației. Argumentele pt. asta le’am adus la o altă ocazie. A făcut un pui de bine d’na Săftoiu cu propunerea votului obligatoriu și dl. Pleșu s’a încumetat la un act intelectual: să explice cum și de ce are rost obligativitatea votului. Parlamentarii de azi se codesc, semn care confirmă c’ar fi o măsură efectivă.

Mai încolo, din Gândul:
Dreptate are (se adaugă la argumentu’ pro) și Radu Cosașu: “cu o condiţie: existenţa pe buletin a casetei pentru vot alb”. E o condiție necesară, să nu intrăm la “vrei nu vrei, asta se dă”.

Dl. Cărtărescu vine cu “O astfel de obligativitate este şi nedemocratică şi neconstituţională”, o copilărie care’i scuzabilă pt. că recunoaște că nu s’a gândit prea tare la asta, deh, piața’i piață. “Ar trebui să facem închisoare, să plătim amenzi?!” se’ntreabă candid Mircea, de unde și ideea bună: cine participă la vot (cu opțiunea “nici unu”) îi descresc taxele pe venit cu x%.

Dl.Mihăieș e la furat, vine cu două perle 1.“Şi dacă am vota 1000 la sută, rezultatul ar fi acelaşi” (d’aci reiese holografic că’i suficient să trimiți doar un român la vot ș’ai rezolvat’o de tot). 2.”Eu nu cred că un astfel de vot ar duce la rezultate convenabile.” Convenabile nene? dacă mai zici și cui ai avea o frază completă, kit că stupidă.

Dl.Manolescu, cu “Absenteismul este un efect şi nu o cauză”, e la plimbare cu bicicleta, așa’i, și? Efectu’ poate fi corectat, la fel ca și cauza. “Şi asta este o formă de vot, se cheamă vot prin omisiune”, nu e o formă de vot, așa cum a nu’ți lua salariu’ nu’i o formă de a’l lua. Pe care l’am votat cândva de președinte 🙂 , mai bine că nu s’a ales.

Alții zic că de ce să te duci dacă n’ai pe cine alege? Păi să te duci atunci să zici “nici unu”, să știe lumea care’i treaba clar. Altfel, dacă ești așa pretențios, de ce le mai plătești salariile prin taxe oricui se alege?

Te și miri câți alintați prin Românica, uite cui trebe mai mult de 20 ani să priceapă în ce lume a intrat.

Aștept discuția despre limitarea averii personale la o viață de om.

Comments are closed.