legile societăţii deschise

April 15th, 2009 by Romeo Anghelache

În legătură cu infrastructura societăţii deschise, ar fi bună o lege, măcar în România, care să facă obligatorie folosirea sistemelor de operare open-source (gen Linux, FreeBSD) în şcoli şi administraţia publică. Asta se poate face treptat:
– întâi toate computerele relativ autonome (care nu fac parte dintr’un sistem de aplicaţii bazate pe reţea) trec de la Windows la Linux, asta e uşor pt. că există OpenOffice, ca alternativă la MS Office, şi sunt alternative de calitate la toate cele, e-mail, IM etc.
– apoi trecerea sistemelor bazate pe servicii web şi baze de date dinspre Windows spre Linux;

pe cât punem pariu că, prin migrarea asta, am scăpa de juma’ din datoria pe care tocmai am făcut’o de la FMI şi am deveni mai inteligenţi în proces?

Ş’ar mai fi bună încă una: toată cercetarea făcută pe bani publici (sau cu amestecu’ lor) să fie pusă pe web, într’o arhivă digitală a cercetării publice româneşti (open-access). Asta iar e uşor de făcut, că oricum toate documentele produse pt. publicare ştiinţifică azi sunt electronice din naştere. Şi mai sunt de digitizat depozite întregi de articole ştiinţifice produse din ’60 încoace.

Atunci ar şti şi bunică’mea ce’ar fi de pus în pământ să’i crească roşia sănătos, şi poate şi nea Gică ar putea pune de’o făbricuţă de spumă de ras pe bază de patente româneşti; şi s’ar entuziasma şi ăla micu’, din liceu, că uite, dom’ne, ian să vedem cum se factorizează RSA.

Fără legile astea nici o societate nu poate pretinde că e deschisă.

Comments are closed.